De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un
NOS Nieuws

Noord-Korea tart zuiderbuur met nieuwe rakettests

Noord-Korea heeft opnieuw een reeks tests uitgevoerd met ballistische raketten. Dat zeggen Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten. De raketten werden afgevuurd richting de Japanse Zee. Er is geen schade gemeld.

Afgelopen tijd zijn de spanningen in de regio verder opgelopen. Dat komt omdat Noord-Korea het aantal wapentests opvoert. Ook speelt mee dat Zuid-Korea militaire oefeningen houdt met de Verenigde Staten en Japan.

De jongste rakettests volgen op een mislukte poging van Pyongyang om een spionagesatelliet in een baan rond de aarde te brengen. De raketmotor ontplofte tijdens de vlucht. Naar aanleiding van deze test komt vrijdag de VN-Veiligheidsraad bijeen.

Wapensteun

Noord-Korea claimt dat het er in november al eens in slaagde een spionagesatelliet te lanceren. Die zou nog altijd functioneren, maar Zuid-Korea heeft daarover zijn twijfels geuit. Volgens Seoul heeft Noord-Korea hulp gekregen van Rusland bij de pogingen, in ruil voor wapensteun.

Zuid-Korea en ook de VS hebben de rakettests scherp veroordeeld en wijzen erop dat ze in strijd zijn met een reeks VN-resoluties.

Ballonnen

Gisteren stuurde Noord-Korea ook meer dan 200 ballonnen met afval naar Zuid-Korea. Er zaten onder meer plastic flessen en batterijen in, maar ook uitwerpselen. Het zou een reactie zijn op ballonnen die Zuid-Korea naar het noorden had gestuurd met propagandamateriaal.

De spanningen in de regio brachten China, Japan en Zuid-Korea deze week juist wat dichter bij elkaar. De landen spraken over handel, maar ook over het versterken van de verdediging tegen ballistische raketten. Dat laatste met het oog op het groeiende aantal rakettests van Noord-Korea en meerjarenplannen voor het houden van gezamenlijke militaire oefeningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl