NOS Nieuws

Wekdienst 30/5: Ontmanteling WO II-bom in Rotterdam • Informele NAVO-bijeenkomst

Goedemorgen! Vandaag wordt de uitslag van de parlementsverkiezingen in Zuid-Afrika verwacht. En in Rotterdam wordt een bom uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld, waardoor 1100 mensen hun huis uit moeten.

Eerst het weer: het wordt wisselend bewolkt met enkele buien, die vooral vanmiddag in het binnenland met hagel en onweer gepaard kunnen gaan. Tussendoor is er ruimte voor wat zon. Er staat een matigewest- tot zuidwestenwind.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Amsterdamse burgemeester Halsema praat met UvA-studenten over de protesten van de afgelopen weken, rondom de Gaza-oorlog.
  • In Praag komen de buitenlandministers van de NAVO-landen samen voor een informele bijeenkomst. Ongetwijfeld zullen ze het hebben over de oorlog in Oekraïne, en misschien ook over de baan van vertrekkend premier Rutte.
  • In Rotterdam moeten 1100 mensen in de wijk Middelland hun huis uit, omdat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gaat ontmantelen.

Dit is er vannacht gebeurd:

Bij een grote internationale politieactie is belangrijke infrastructuur van ransomware-criminelen platgelegd. In Nederlandse datacentra heeft de politie tientallen servers in beslag genomen. Daarop draaiden programma's om in te breken bij bedrijven, waarna afpersers hun data konden vergrendelen.

De politie spreekt zelf van de grootste operatie ooit in de strijd tegen ransomware. Bij de actie waren veertien landen betrokken. Er zijn vier mensen aangehouden, in Oekraïne en Armenië.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Voor de vijfde keer sinds december is een vulkaan uitgebarsten op het IJslandse schiereiland Reykjanes, in het zuidwesten van het land. De scheur in de aarde is kilometerslang en de lava spoot gisteren tot vijftig meter hoog:

Opnieuw grote vulkaanuitbarsting op IJsland

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl