NOS Nieuws

Wekdienst 23/5: Europese lijsttrekkers in debat • Stemming herdenkingsdag Srebrenica

Goedemorgen! In het laatste 'Spitzenkandidaten'-debat voor de verkiezingen nemen vijf Europese lijsttrekkers het tegen elkaar op. En bij de VN wordt gestemd over een speciale internationale dag om de genocide in Srebrenica te herdenken.

Eerst het weer: vandaag zijn er zonnige perioden afgewisseld met stapelwolken. Vanmiddag zullen een aantal stapelwolken gaan uitgroeien tot buien, mogelijk met onweer. Het wordt 17 tot 20 graden. De wind waait uit het zuidwesten en is overwegend matig van kracht.

Weer 23/5

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vijf Europese lijsttrekkers debatteren in Brussel over onder meer de economie, veiligheid, het klimaat, migratie en de democratie. Het is het laatste 'Spitzenkandidaten'-debat voor de verkiezingen van 6 juni.
  • De Algemene Vergadering van de VN stemt over een voorstel om 11 juli in te stellen als Internationale herdenkingsdag van de genocide in Srebrenica.
  • Bij de politierechter in Amsterdam is er een tweede snelrechtzitting over het geweld bij de UvA-protesten. De eerste was vorige week. Toen werd een verdachte veroordeeld en een vrijgesproken. Nu staan er zeven verdachten terecht.

Dit is er vannacht gebeurd:

De Tweede Kamer heeft zoals verwacht ingestemd met de benoeming van Richard van Zwol als formateur. Van Zwol krijgt vijf weken de tijd om een nieuw kabinet te formeren. Het nieuwe kabinet moet eind juni op het bordes staan.

Wie Mark Rutte gaat opvolgen is nog altijd onduidelijk. Daar praten de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB vandaag weer verder over. PVV-leider Wilders benadrukte gisteren nog eens dat hij het niet wordt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het Britse parlementslid Craig Mackinlay (57) keerde gisteren onder luid applaus van zijn collega's terug in het Lagerhuis. De politicus gaat na een levensbedreigende sepsis-aanval vorig jaar door het leven met prothetische onderbenen en handen. "Dit is een emotionele dag voor mij", zei hij, terwijl zich verontschuldigde voor zijn kleding. Door zijn protheses kan hij geen nette schoenen of een jasje dragen:

Mackinlay terug in Brits parlement nadat handen en onderbenen zijn geamputeerd

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl