NOS Sport

Nederlandse 3x3-basketbalsters ondanks zege op Israël niet naar de Spelen

De Nederlandse 3x3-basketbalsters gaan niet naar de Olympische Spelen. Nederland versloeg op het derde en laatste olympische kwalificatietoernooi Israël met 21-18, maar dat was niet voldoende voor een plek in de kwartfinales.

Thuisland Hongarije en Italië wonnen net als Oranje twee van de drie groepsduels, maar maakten meer punten, waardoor Nederland derde werd. Bij het kwalificatietoernooi in het Hongaarse Debrecen zijn de laatste drie tickets voor de Spelen in Parijs te verdienen.

Bij de eerste twee kwalificatietoernooien ging het ook mis voor Nederland. Een maand geleden verloren de 3x3-basketbalsters in Hongkong in de halve finale van Polen, twee weken geleden bleven ze in Japan steken in de groepsfase.

Bij de vorige Spelen in Tokio, waar 3x3-basketbal voor het eerst op het programma stond, lukte het de Nederlandse vrouwen ook niet om zich te plaatsen.

Geen hulp van Hongarije

Het Oranje van Noor Driessen, Loyce Bettonvil, Janis Boonstra en Zoë Slagter deed tegen Israël dus wel wat het moest doen, hoewel de wedstrijd slecht werd begonnen. Zeker op de behendige Dor Saar had het team in het begin heel weinig grip. Israël had het initiatief en kwam mede dankzij een aantal knappe tweepunters op een 9-3 voorsprong.

Driessen (topscorer met 8 punten) schoot met twee tweepunters haar team terug in de wedstrijd. Nederland kreeg het verdedigend beter op orde en via een paar goede lay-ups kwam het net op tijd langszij. Uiteindelijk maakte Boonstra met twee rake vrije worpen dertig seconden voor tijd een voortijdig einde aan het duel (als een team in 3x3 21 punten heeft, is de wedstrijd afgelopen).

Daarna was het wachten op de partij tussen thuisland Hongarije en Italië. Een zege voor de Hongaren was vanuit Nederlands perspectief het beste geweest, maar Italië won met 19-18. Die uitslag gooide voor Nederland de deur naar Parijs dicht.

"Ik heb het idee dat het nog een beetje moet landen bij mezelf en de anderen", vertelde Driessen bij het radioprogramma Langs de Lijn. "We werkten er zo lang naartoe en we wisten maandenlang niet hoe onze zomer eruit zou zien. Het is een raar gevoel om te beseffen dat iets waar we zo lang voor hebben getraind, ineens voorbij is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl