NOS Sport

Met wielerbaan als 'kantoor' jagen 3x3-basketbalsters op olympisch ticket

  • Sarah Westphal

  • Sarah Westphal

Het is een bijzonder gezicht vanaf het middenterrein van wielerbaan Velodrome in Amsterdam Sloten: de basketballen vliegen er in de rondte en even verderop sprinten baanwielrenners over de piste.

Het Velodrome is sinds een paar maanden namelijk het 'kantoor' van de 3x3-basketbalsters. Zij werken er op het middenterrein aan hun olympische droom.

Loop je de baan op, dan vallen de witte TeamNL-shirts van Loyce Bettonvil, Julia Jorritsma, Noor Driessen en Janis Boonstra op tussen de donkere kleding van de (voornamelijk amateur)baanwielrenners.

Hoge netten houden de ballen van de wielerbaan. Want er vliegt nog weleens een bal door de ruimte: de vrouwen zijn er hard aan het trainen voor het olympisch kwalificatietoernooi dat vrijdag in Hongkong begint.

De basketbalsters zijn erop gebrand zich te plaatsen voor de Spelen. Zeker omdat ze die in Tokio drie jaar geleden misliepen. Toen lukte het de vrouwen niet om constant hun beste spel op de kwalificatietoernooien te laten zien. De vereiste vorm ontbrak.

Dat is nu wel anders, zo is te zien tijdens het oefenpotje waarbij ze elkaar allesbehalve sparen en het vuur in hun ogen zichtbaar is. Dat de ploeg tot veel in staat is, bleek afgelopen september. Toen schreven de vrouwen geschiedenis door goud te winnen op het Europees kampioenschap in Israël.

"We zijn heel dynamisch als ploeg. Iedereen kan alles", vertelt Boonstra. "Maar het ligt ook aan de vorm van de dag en aan je groei tijdens zo'n toernooi. Je moet met de wedstrijd bezig zijn, niet met het resultaat." Dat was volgens Boonstra de kunst op het EK. "En daarom zijn we als ploeg ook zo goed."

Vertrouwen

Dat kunstje hopen ze komend weekend in Hongkong te herhalen, vult Driessen haar teamgenoot aan. "We proberen de teamspirit erin te houden en vertrouwen te hebben. Dan zijn we daar zeker goed genoeg voor."

De guitige, bijna onverschillige blik van de vrouwen valt dan ook op wanneer hen wordt gevraagd of ze vertrouwen hebben in het binnenhalen van dat olympische ticket. Niemand hoeft na te denken: allen antwoorden met een volmondig "ja".

De Nederlandse vrouwen hebben drie kansen om zich te kwalificeren voor de Spelen in Parijs, maar hopen op het eerste OKT in China meteen hun slag te slaan. Ze azen daar op het enige te vergeven ticket voor de Spelen.

In Hongkong spelen ze in de poulefase tegen Mongolië, Chili en Azerbeidzjan. Komen de basketbalsters die fase door, dan krijgen ze te maken met de andere deelnemende ploegen: Hongarije, Polen, Egypte of Hongkong. Op papier zijn alleen de Hongaarse vrouwen sterker.

Bondscoach Maksim Kovacevic: "Elk volgend OKT wordt lastiger. Niet alleen qua tegenstanders, ook omdat de teams dan langer de tijd hebben om zich voor te bereiden."

En dus wordt er hard getraind voor dat eerste toernooi. De nieuwe trainingsplek bevalt de 3x3-basketbalsters goed. Jorritsma: "We hadden in andere locaties nooit fulltime beschikking over de zaal. Dan moesten we de accommodatie delen met scholen en verenigingen."

'Relaxed het toernooi in'

Nu hebben ze in het Amsterdamse Velodrome een 3x3-veld, een normaal basketbalveld, een krachtruimte en een basketbalschietmachine tot hun beschikking. "Ik denk dat ze dat met het zicht op de Spelen hebben gedaan", vertelt Driessen grijnzend. "We voelen ons daardoor wel meer serieus genomen als topsporters."

Want topsporters, dat zijn ze. Samen met Kiki Fleuren (herstellende van een knieblessure) en Zoë Slagter (net terug van een enkelblessure) volgen zij een fulltime-programma bij NOC*NSF.

Bijna elke dag zijn ze in het Velodrome te vinden voor krachtoefeningen, speltechniek en oefenpartijen. De sport is hun werk en de Amsterdamse wielerbaan nu dus hun kantoor, lacht Jorritsma.

De trainingen zijn heilig voor de basketbalsters. "Maar het is ook belangrijk om relaxed zo'n toernooi in te gaan", vindt de Servische bondscoach. Kovacevic benadrukt dat er veel druk op staat.

En dus houdt de oud-basketballer zich bezig met een goede sfeer en rust in de groep. "Daar ben ik onder de radar het meest druk mee. All the time."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl