NOS SportAangepast

3x3-basketballers grijpen ticket voor Olympische Spelen

Nederlandse 3x3-basketballers grijpen ticket voor Spelen in Parijs

De Nederlandse 3x3-basketballers hebben zich verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van Parijs. In de finale van het olympisch kwalificatietoernooi in het Japanse Utsunomiya rekende Nederland af met Litouwen: 19-15.

Met die overwinning in de eindstrijd bleef Oranje het gehele toernooi ongeslagen. Jan Driessen, Dimeo van der Horst, Arvin Slagter en Worthy de Jong versloegen in de eerste drie poulewedstrijden achtereenvolgens Puerto Rico (21-16), Litouwen (21-18) en Brazilië (22-15).

Worthy de Jong schreeuwt het uit

In de halve eindstrijd trof de ploeg van bondscoach Aron Royé eerder op de zondag Mongolië. Onder aanvoering van De Jong walste Nederland over de Aziaten heen: 21-11.

De finale tegen de fysiek sterkere Litouwers bleek een aanzienlijk zwaardere opgave voor Oranje. In een duel waarin bij vlagen op het scherpst van de snede werd gestreden, bleek Nederland na tien minuten de bovenliggende partij.

Ditmaal was het Slagter die, met nog drie minuten op de klok, de Nederlandse ploeg met een aantal belangrijke tweepunters langs de Litouwers loodste.

Vrouwen later deze maand in herkansing

Drie jaar na de uitgestelde Spelen van Tokio maken de Orange Lions daarmee opnieuw hun opwachting op het olympisch podium. In de Japanse hoofdstad eindigde Nederland als vijfde. Van de ploeg in Utsunomiya waren Van der Horst en Slagter er toen ook al bij.

De Nederlandse vrouwen slaagden er in Utsunomiya niet in een retourtje Parijs in de wacht te slepen. Zij werden in de groepsfase uitgeschakeld en krijgen van 16 t/m 19 mei in het Hongaarse Debrecen een laatste kans deelname aan de Zomerspelen af te dingen. Daar staan de laatste drie tickets op het spel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl