Ook klaplong en longkneuzing voor flink gehavende Vingegaard: 'Heel erg zuur'
Jonas Vingegaard heeft, naast zijn botbreuken, ook een klaplong en longkneuzing opgelopen bij zijn zware val in de Ronde van het Baskenland. In de vierde etappe, die donderdag werd verreden, was er een massale valpartij in een afdaling, waarbij ook onder meer Primoz Roglic en Remco Evenepoel hard onderuitgingen.
Wielerploeg Visma-Lease a Bike meldt op X dat de situatie van Vingegaard stabiel is en dat hij een goede nacht heeft gehad. Hij blijft in het ziekenhuis. Hoe lang het herstel van de tweevoudig winnaar van de Tour de France gaat duren, is niet bekend.
Merijn Zeeman, sportief directeur van de ploeg, vertelde later op de middag dat het contact nog verloopt via zijn vrouw en de dokter. "Hij heeft door die long ook niet zoveel lucht, dus we doen het via via, zodat hij ook echt zijn rust kan hebben."
Volgens het Radboudumc in Nijmegen mag iemand met een klaplong minstens zes weken geen activiteiten ondernemen zoals (zwaar) sporten. Daarnaast mag diegene pas weer vliegen op het moment dat de long twee weken volledig ontplooid is.
Zeeman kon daar ook nog geen uitsluitsel over geven. "Als hij stabiel genoeg is om getransporteerd te worden, zal hij zo snel mogelijk naar huis willen. Dat zullen we de komende dagen bekijken."
Het is onduidelijk of de Deen nu de Tour de France gaat halen. Die start op 29 juni in het Italiaanse Florence. Volgens Zeeman zijn de valpartijen van Vingegaard en eerder al Wout van Aert in Dwars door Vlaanderen een klap voor Visma. "Dit is heel erg zuur. Het zijn onze absolute kopmannen, wereldtoppers waar natuurlijk veel van af hangt zijn we lang kwijt."
Botbreuken
Na zijn val werd Vingegaard op een brancard de ambulance ingereden. Gisteren werden er al meerdere gebroken ribben en een gebroken sleutelbeen geconstateerd bij hem.
Ook Evenepoel liep een sleutelbeenbreuk op. De Vuelta-winnaar van 2022 kampt daarnaast met een gebroken schouderblad. Jay Vine kwam er nog slechter vanaf. De Australiër van UAE heeft een nekwervel en twee ruggenwervels gebroken.
"Het zijn echt afschuwelijke valpartijen", aldus Zeeman over onder andere de valpartijen waarbij Vingegaard en Van Aert bij betrokken waren. "Met zo'n hoge snelheid en waar zo veel renners bij betrokken zijn..."
Volgens Zeeman is het dan ook belangrijk dat de veiligheid van de wielersport hoog op de agenda komt te staan. "Om te beginnen gaat het om het imago van het wielrennen en de gezondheid van de sporters. We mogen nooit accepteren dat er risico's aan deze sport zitten die onacceptabel zijn en daar hebben we allemaal een verantwoordelijkheid in."
'Afdalingen niet bedoeld om winst te pakken'
De sportief directeur van Visma vindt dat er een gedragsverandering nodig is. Hij doelt er onder meer op "dat afdalingen niet bedoeld zijn om anderen in het verlies te rijden."
"En dat het niet geoorloofd is een andere renner af te snijden of een gevaarlijke manoeuvre te doen. Of dat het in elk geval consequenties heeft als dat wel gebeurt. Ik denk dat een onafhankelijke instantie daar op een professionele manier naar moet gaan handelen."