NOS WielrennenAangepast

Botbreuken Van Aert, mist Ronde van Vlaanderen: 'Zoveelste domper dit voorjaar'

Van Aert breekt sleutelbeen bij harde val in Dwars door Vlaanderen

De vrees van Visma-Lease A Bike en heel Vlaanderen is uitgekomen. Wout van Aert heeft bij zijn zware valpartij in Dwars door Vlaanderen zijn sleutelbeen en diverse ribben gebroken en zal daardoor dit voorjaar niet meer in actie komen.

Hoelang Van Aert precies uit de roulatie is, is nog niet duidelijk. Zeker is wel dat hij de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix - twee van de hoofddoelen van Van Aert dit seizoen - en de Amstel Gold Race zal moeten missen.

Benoot vecht tegen de tranen

De aangeslagen blik van Tiesj Benoot na de finish zei alles. Even daarvoor had de Belg van Visma-Lease A Bike een sleutelrol gespeeld in de uiteindelijke zege van ploeggenoot Matteo Jorgenson, maar de verslagenheid was in zijn ogen te lezen.

Dat had alles te maken met Van Aert. "Het is echt kut. Ik ben blij dat Matteo de koers wint, maar Wout is gewoon een heel goede vriend ook. Ik gun het hem zo hard om Roubaix en de Ronde te kunnen winnen. Hij was er al zo vaak dichtbij. En hij was gewoon echt top, ik denk in de vorm van zijn leven."

Benoot vecht tegen tranen na valpartij vriend Van Aert: 'Reed tegen mijn achterwiel'

In de afdaling richting Kanarieberg, een stuk parcours dat bij alle renners bekend staat als gevaarlijk, ging het vreselijk mis. Meerdere favorieten voor de Ronde van Vlaanderen aanstaande zondag, zoals teamgenoten Jasper Stuyven en Mads Pedersen (Lidl-Trek), smakten met hoge snelheid tegen het asfalt.

Na afloop voelde juist Benoot zich vreselijk. "We hadden het plan om op de Kanarieberg de koers open te breken. Wout roept naar mij: 'Go, Tiesj!'. Dus ik sta rechtop om te versnellen in de bocht. En ik denk dat hij daar mijn achterwiel raakt."

Ontreddering

Benoot vertelt het met tranen in de ogen. Als geen ander beseft de Gentenaar hoe groot de ontreddering moet zijn in zijn land, nu de grote Belgische favoriet een streep moet zetten door de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

"Ik heb er constant mee in mijn hoofd gezeten nadien. Want ik weet, als je daar valt met die snelheid dan moet je wel heel veel geluk hebben om er goed vanaf te komen."

Grischa Niermann ontfermde zich als ploegleider over Van Aert. "Ik heb hem even toegesproken en gezorgd dat de dokter en ook teambaas Richard Plugge erbij konden komen. En toen moest ik verder."

Uiteindelijk won zijn ploeg alsnog de derde Vlaamse voorjaarsklassieker, dankzij Jorgenson. En later droeg Marianne Vos met haar tweede klassiekerzege dit seizoen bij aan het geelzwarte teamsucces.

'Zoveelste domper'

Meer dan een pleister op de wonde was het niet. "Het is een heel dubbel gevoel natuurlijk. Het is de zoveelste domper op ons voorjaar. Een voorjaar dat eigenlijk komende zondag écht moet beginnen."

Dubbel gevoel ploegleider Niermann: 'We winnen, maar domper op ons voorjaar'

Niermann: "Wielrennen is gewoon een heel harde sport. Er ligt iemand op de grond. Maar na twee minuten moet je hem achterlaten, want de koers gaat door. Dat ben ik mijn renners ook verschuldigd. Ik kan niet de auto langs de kant zetten en zeggen, jongens bekijk het maar."

Van Aert bleef met een zichtbaar gehavend lichaam snikkend zitten en werd later met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Later kwam de diagnose.

Op Christoph Laporte, een andere kanshebber, kan de ploeg in de Ronde van Vlaanderen geen beroep doen door ziekte en ongemak. Jan Tratnik, winnaar van Omloop Het Nieuwsblad, is nog niet voldoende hersteld van een val in Gent-Wevelgem.

Dylan van Baarle, oud-winnaar in Roubaix en podiumklant in Vlaanderen is een logische kopman, al sloeg hij Dwars door Vlaanderen over wegens ziekte.

Jorgenson nieuwe kopman?

En dus zullen veel, zo niet alle ogen gericht zijn op Jorgenson. De Amerikaanse aanwinst beleeft het voorjaar van zijn leven, won de etappekoers Parijs-Nice en schreef vandaag zijn eerste klassieker op zijn naam.

"Ik reed rechts naast Wout toen hij viel", aldus Jorgenson. "Het was een behoorlijk nare valpartij. Ik wist toen al wel dat hij niet terug zou komen in de koers. Daarna hebben we het plan toch uitgevoerd, al was het best moeilijk om daarop te concentreren."

Neemt Jorgenson rol Van Aert over na zege in Dwars door Vlaanderen? 'Wout is onze leider'

Of het kopmanschap zondag op zijn schouders zal neerkomen, daar wilde Jorgenson nog niet aan. "We hebben een plan en Wout was onze kopman. Nee, Wout ís onze kopman. Verder zien we wel."

Kritiek op gevaarlijke Kanarieberg

Oorspronkelijk maakte de afdaling naar de Kanarieberg ook deel uit van de Ronde van Vlaanderen. Maar uitgerekend deze week besloot organisator Flanders Classics uit veiligheidsredenen om de passage te schrappen. In Dwars door Vlaanderen zat hij wel en juist op dat punt ging het mis.

"Een baaldag", zo omschreef Thomas Van Den Spiegel, directeur van organisator Flanders Classics. "Niemand heeft ons ooit bekritiseerd vanwege de Kanarieberg. We hebben zelf besloten om hem uit de Ronde van Vlaanderen te halen, omdat de druk daar nog groter is. Ongelukkig genoeg hebben we vandaag een klein beetje gelijk gekregen."

Organisator baalt van val in gevreesde afdaling: 'Helaas gelijk gekregen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl