NOS WielrennenAangepast

Zware val Vingegaard in Ronde van Baskenland, ook Roglic en Evenepoel hard onderuit

Zware valpartij in Baskenland: Vingegaard in ambulance, ook Roglic en Evenepoel onderuit

De vierde etappe in de Ronde van het Baskenland is uitgelopen op een drama. Na een zware valpartij moesten onder anderen Visma-Lease a Bike-kopman Jonas Vingegaard, klassementsleider Primoz Roglic en Remco Evenepoel de strijd staken.

Vooral Vingegaard zag er bijzonder slecht uit. Minutenlang lag de tweevoudig Tourwinnaar vrijwel roerloos op de grond, voordat hij per brancard werd afgevoerd. Rond kwart voor zes liet zijn ploeg Visma-Lease a Bike weten dat de Deen bij bewustzijn is. Later kwam het bericht dat hij een sleutelbeen en meerdere ribben heeft gebroken.

In totaal waren er twaalf renners bij de valpartij betrokken, van wie er zes voor behandeling naar het ziekenhuis moesten.

De organisatie besloot de koers daarop te neutraliseren. Omdat alle ambulances in gebruik moesten worden genomen, was er geen hulpdienst meer over om te ondersteunen bij eventuele volgende valpartijen.

Ook Evenepoel en Roglic stappen af

Op zo'n 35 kilometer van de finish kwam een groot deel van het peloton zwaar ten val in een afdaling.

De Belg Evenepoel moest opgeven met een gebroken sleutelbeen en een gebroken schouderblad, zo bleek later. Ook Roglic, die woensdag al was gevallen, viel uit. Jay Vine, Alexander Cepeda en Markel Beloki lagen eveneens gehavend op het asfalt.

Vine zag er aanvankelijk slecht uit, maar was bij bewustzijn toen hij naar het ziekenhuis werd gereden. Hij brak een nekwervel en twee ruggenwervels.

De renners wachten tot de etappe wordt hervat

De koersorganisatie besloot na de massale valpartij dat het peloton geneutraliseerd naar de finish zou rijden. De kopgroep, bestaande uit zes man, mocht nog strijden om de dagzege, maar er werden geen bonificatieseconden verdeeld of tijdverschillen genoteerd.

De Zuid-Afrikaan Louis Meintjes, die woensdag de bergtrui greep, soleerde uiteindelijk naar de finish. Hij reed zijn medevluchters met groot machtsvertoon op achterstand in de laatste kilometers. Meintjes vierde de zege zeer ingetogen, na de zwarte dag voor het peloton in het Baskenland.

Het afstappen van een aantal toppers, onder wie geletruidrager Primoz Roglic, betekent dat Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) de nieuwe klassementsleider is in de Ronde van het Baskenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl