Primoz Roglic
NOS Wielrennen

Roglic mist laatste bocht maar wint tijdrit Baskenland, Pidcock van fiets geblazen

Primoz Roglic heeft de eerste etappe van de Ronde van Baskenland, een tien kilometer lange tijdrit, gewonnen. De Sloveense Bora-renner nam in het zicht van de finish een verkeerde afslag, maar zette alsnog de snelste tijd neer: 12 minuten en 34 seconden.

In de laatste bocht, in het centrum van start- en finishplaats Irun, volgde Roglic de afslag waar volgauto's van het parcours worden geleid. Al snel realiseerde hij zijn fout. Hij keerde om en kon er na de finish om lachen.

"De benen waren overduidelijk goed, maar ik maakte een foutje", zei Roglic tegen Eurosport. "Misschien had ik te vaak verkend. Toen moesten we rechtsaf in plaats van naar de finish. Dat deed ik nu ook. Gelukkig kon ik het nog corrigeren."

Roglic boekte zijn tijdritzege op de laatste dag waarop de 'hoofdsok' gedragen mag worden. Dat aerodynamische kledingstuk, waarmee onder meer de Bora-ploeg al jaren rijdt, is door wielerunie UCI vanaf morgen, 2 april, verboden.

Nadat alle topfavorieten, die ervoor hadden gekozen vroeg te starten vanwege voorspelde regen, waren gefinisht, kwam Jay Vine nog dicht bij de tijd van Roglic. De Australiër van UAE Team Emirates zette op zeven seconden van de winnaar de tweede tijd neer.

Spekglad door hagel

Aan het eind van de middag kregen de kopmannen gelijk met hun beslissing vroeg te starten. De voorspelde regen bleek zelfs hagel en dat maakte de straten van Irun spekglad, waardoor meerdere renners onderuit gingen.

Ineos-renner Ethan Hayter merkte wat de neerslag deed met de straten. Hayter klokte op het enige officiële meetpunt onderweg de tweede tijd, slechts een seconde boven de tijd van Roglic. Niet lang na het meetpunt begon de bui en kon Hayter geen risico meer nemen; hij werd negende.

Evenepoel onderuit

Wereldkampioen tijdrijden Remco Evenepoel was ruim voor de bui vertrokken, maar tuimelde toch buiten het podium van de openingsrit van de zesdaagse Ronde van Baskenland, De Belg ging vlak na de start al in de tweede bocht onderuit.

Evenepoel krabbelde snel weer op, maar kwam aan het eind van de tijdrit 11 seconden tekort voor de winst en zag naast Vine ook Mattias Skjelmose nog onder zijn tijd duiken.

Pidcock naar ziekenhuis

De glijpartij van Evenepoel ontnam hem de kans op de zege, eerder op de dag was Tom Pidcock groter slachtoffer van een val. Pidcock ging tijdens de verkenning van het parcours onderuit. De Ineos-renner werd net buiten de stad door een windvlaag van zijn tijdritfiets geblazen.

Na overleg met artsen van de koers en de ploeg werd Pidcock uit de teambus gedragen en voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Daar wezen scans uit dat hij geen breuken heeft opgelopen, zo vertelde Pidcock later via de kanalen van zijn ploeg.

Jonas Vingegaard, rijdend met de ook na morgen nog toegestane Visma-spacehelm, werd vijfde. De Deense tourwinnaar oogde niet ontevreden met zijn tijd, vijftien seconden achter Roglic. Vingegaard, vorig jaar eindwinnaar in Baskenland, zal zich deze week vooral richten op de loodzware laatste etappe van de Baskische rittenkoers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl