Jonas Vingegaard met de drietand-trofee als winnaar van Tirreno-Adriatico.
NOS Wielrennen

Vingegaard maakt feestweekend Visma compleet, Milan wint snelste etappe ooit in Tirreno

Jonas Vingegaard heeft voor het eerst in zijn loopbaan het eindklassement van Tirreno-Adriatico gewonnen. De Deen, winnaar van twee ritten deze ronde, kende een probleemloze slotrit en werd op het podium vergezeld door Juan Ayuso (UAE-Emirates) en Jai Hindley (Bora-hansgrohe).

De 34ste zege van Vingegaard was ook een historische voor zijn ploeg Visma-Lease a Bike. Eerder op de dag ging de eindzege in Parijs-Nice namelijk naar Matteo Jorgenson. Het is voor het eerst dat beide prestigieuze etappekoersen in één jaar door dezelfde ploeg worden gewonnen.

Jonathan Milan won de slotrit. De sprinter van Lidl-Trek was in San Benedetto del Tronto Alexander Kristoff (Uno-X) en Davide Cimolai (Movistar) te snel af in de sprint.

Kopgroep met grote namen

In tegenstelling tot Parijs-Nice zou de slotrit van de zevendaagse Italiaanse rittenkoers van de Tyrreense kust naar de Adriatische kust geen vuurwerk opleveren voor het klassement.

De laatste 75 kilometer liepen namelijk over biljartvlakke wegen in en rond finishplaats San Benedetto del Tronto.

In het eerste deel van de etappe moesten echter nog flink wat hoogtemeters overwonnen worden en dat voor een paar grote namen reden om hun geluk te beproeven.

Ben Healy, Georg Steinhauser (EF Education), Antonio Tiberi, Damiano Caruso (Bahrain), de jarige Luke Rowe (Ineos) en oer-aanvaller Alessandro De Marchi (Israel) zorgden ervoor dat de slotrit in een gigantisch tempo werd afgewerkt.

Uiteindelijk bleek de rit met een gemiddelde van meer dan 47 kilometer per uur de snelste etappe ooit in Tirreno-Adriatico.

De dagzege was te hoog gegrepen, maar met hun aanval draaiden de koplopers wel een paar sprinters de nek om.

Zo ging het te snel voor Tim Merlier, die er onderweg de brui aan gaf. Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) en Caleb Ewan (Jayco-AlUla), andere kanshebbers in de sprint, gingen niet eens van start.

Valpartij Carapaz

Met nog twintig kilometer te gaan kwam voormalig Giro-winnaar Richard Carapaz op een nare manier ten val. De Ecuadoraanse kampioen ging in het gedrang op een rechte weg onderuit en moest opgeven.

De sprintersploegen keken toen al in de rug van de koplopers, maar lieten die groep nog even bungelen. Op 15 kilometer van de streep werden Healy en co toch ingerekend door de helpers van de overgebleven favorieten Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Milan, Phil Bauhaus (Bahrain), Alexander Kristoff en Søren Waerenskjold (Uno-X).

Het uitgedunde sprinterscorps bood ook kansen voor Nederlandse rappe mannen als Casper van Uden (dsm-firmenich-PostNL), Cees Bol (Astana) en Mike Teunissen (Intermarché).

Baanspecialisten

Zij kwamen er echter niet aan te pas. Waerenskjold wachtte de sprint niet af en plaatste een late aanval, maar dat gat werd door Milans ploeggenoot Consonni gedicht.

Het werk van de ene baanspecialist werd vakkundig afgemaakt door de andere, want Milan sprintte naar zijn tweede zege deze week.

Arensman zesde

Thymen Arensman (Ineos) begon de slotrit met een seconde achterstand in het klassement op Ben O'Connor (Decathlon-AG2R) en zou in theorie via de bonificatiesprint nog een plekje kunnen stijgen.

De bonificaties werden echter verdeeld onder de koplopers. En dus moest Arensman genoegen nemen met de zesde plaats in het eindklassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl