NOS Wielrennen

Jorgenson wint Parijs-Nice voor eigen voordeur en gunt Evenepoel dagzege

Jorgenson gunt Evenepoel slotrit, maar is wel eindwinnaar Parijs-Nice

Matteo Jorgenson heeft in de traditioneel turbulente slotrit rond Nice de eindzege in de 82ste editie van Parijs-Nice voor zich opgeëist.

De Amerikaanse aanwinst van Visma-Lease a Bike, die als tweede in het klassement begon aan de slotrit, was de enige die het spervuur aan aanvallen van Remco Evenepoel kon beantwoorden.

Uiteindelijk kwam het aan op een sprint-à-deux op de Promenade des Anglais in Nice, vlak voor de deur van Jorgensons huis. Met de eindzege in het achterhoofd gunde de Amerikaan de dagzege aan Evenepoel.

Geletruidrager Brandon McNulty moest al vroeg in de etappe het hoofd buigen, maar herpakte zich in de slotfase en verzekerde zich op ruime afstand van Jorgenson en Evenepoel van de derde plaats in het eindklassement.

Van de regen naar de zon

De korte en explosieve slotrit van 109,3 kilometer met start en aankomst in Nice kende liefst zes beklimmingen in het achterland.

In het verleden is meer dan eens gebleken dat het klassement in de slotrit nog volledig op zijn kop gezet kan worden. Vandaag was daarop geen uitzondering.

De etappe begon in de regen met een aanval van Victor Campenaerts, Laurence Pithie en Johan Jacobs. De favorieten gunden de kopgroep echter amper ruimte.

Victor Campenaerts als eenzame vluchter op weg naar Nice.

De meesten hielden het dan ook voor gezien, alleen de Belgische tijdritspecialist Campenaerts stampte in zijn eentje stug door.

Aanvallen Evenepoel

Evenepoel hield zijn kruit droog tot de Côte de Peille, met 6,5 kilometer à 6,9 procent de langste en zwaarste klim van de dag. Tot drie keer toe plaatste hij een aanval en bij de derde poging brak de veer bij zijn concurrenten.

Maar niet bij Jorgenson, die het wiel van de Belg geen moment losliet. Ook Aleksandr Vlasov, de winnaar van de etappe van zaterdag, wist de oversteek te maken naar het duo maar meer dan volgen was er voor de Rus niet bij.

Brandon McNulty, de drager van de gele trui, moest al snel het hoofd buigen en zag zijn voorsprong in het klassement (4 seconden op Jorgenson) als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Brandon McNulty boog het hoofd in de slotrit van Parijs-Nice.

Evenepoel begon de dag met een ruime halve minuut achterstand op McNulty en Jorgenson en gaf voor de slotrit al aan vooral aan de dagzege te denken.

Dat bleek een juiste inschatting, want de 24-jarige Amerikaan was minstens even sterk als de voormalig wereldkampioen. Dat bleek bijvoorbeeld bij de tussensprint op de Col d'Èze, die door Jorgenson overtuigend gewonnen werd.

Voor Vlasov ging het daarna te snel en hij moest zijn medekoplopers laten gaan. Op de steile Col des Quatre-Chemins, bij het binnenrijden van Nice, leek Evenepoel zich erbij te hebben neergelegd dat de eindzege voor Jorgenson zou zijn.

Remco Evenepoel leidt de dans voor Matteo Jorgenson en Aleksandr Vlasov.

Van een echte aanval kwam het niet meer. Met zijn tweeën reden ze naar de finish, waar Evenepoel niet eens voluit hoefde te gaan om te winnen.

Kelderman valt

De 24-jarige Jorgenson werd deze winter door Visma Lease a Bike overgenomen van Movistar, vooral met het oog op de voorjaarsklassiekers. In Omloop Het Nieuwsblad bewees hij ook al bij de sterkste renners van het peloton te horen.

In Parijs-Nice deelde Jorgenson het kopmanschap met Wilco Kelderman. De Amerikaan sloeg zijn slag in de vijfde etappe, toen hij samen met McNulty en Mattias Skjelmose 52 seconden pakte op de concurrentie.

Voor Kelderman eindigde de slotrit in mineur. De Nederlander kwam door een val op ruim twee minuten van de winnaar over de streep en duikelde zo in het klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl