NOS Voetbal

'Pijp is weer vol' bij Oranje voor EK-kwalificatie, Jonker hoopt op Martens en Groenen

Jonker ziet fris Nederlands elftal: 'De pijp was leeg, die is nu weer vol'

"Het niveau is goed, veelbelovend", zegt bondscoach Andries Jonker, tevreden grijnzend in de Italiaanse zon. Met goede moed bereidt het Nederlands elftal zich in Cosenza voor op de wedstrijd tegen Italië, de eerste in een reeks kwalificatiewedstrijden voor het EK van 2025.

Ook middenvelder Danielle van de Donk voelt en ziet het. "Ik voel me een stukje beter, meer energie. Ik hoop de groep ook, het ziet er goed uit."

Hoe anders hing de Oranje-vlag er een dikke maand geleden bij. Een maat te klein voor Spanje, terecht verloren van Duitsland. Tijdens die interlandperiode in februari leek meer dan alleen de olympische droom in duigen te vallen. Energie en het vertrouwen waren ver te zoeken.

"Ze konden gewoon niet, het zat er niet in", blikt Jonker terug op de finalerondes van de Nations League, waarin Spanje en Duitsland zich ten koste van Nederland plaatsten voor de Olympische Spelen. "Toen was de pijp leeg. Op de een of andere manier is die nu weer vol. Het spat er weer af. Iedereen kan elke dag, wil elke dag."

Van de Donk is blij dat ze weer een doel heeft, na de teleurstellende afloop in de Nations League:

Van de Donk blij met EK als nieuw doel: 'Vond het heel zwaar en moeilijk'

Energie en de wil. Vooral mentaal lijkt Oranje er beter voor te staan. Met Jackie Groenen, Lieke Martens, Jill Roord, Vivianne Miedema en Daphne van Domselaar zit een vijftal basisspelers nog altijd in de lappenmand. Een paar weken clubvoetbal heeft veel goeds gedaan.

Jonker heeft nog hoop dat Martens en Groenen er tegen Noorwegen bij kunnen zijn. Het is nu nog niet zeker of ze naar Nederland komen, maar het is ook nog niet uitgesloten", aldus de bondscoach, die daarover vrijdag of zaterdag een beslissing neemt.

Nieuw begin

De aftrap van de kwalificatie voor het EK van volgende zomer is als een nieuw begin. "Persoonlijk vond ik het heel zwaar en heel moeilijk", vertelt Van de Donk, "dat je olympische droom gewoon weg is. Het is nu fijn dat er een nieuw doel is om naartoe te werken. Dat had ik wel nodig."

Het toewerken naar dat nieuwe eindtoernooi begint met nieuwe gezichten: Gwyneth Hendriks en Nina Nijstad van PSV en keepster Daniëlle de Jong van FC Twente. Wat Van de Donk betreft bijna letterlijk nieuwe gezichten.

De kilometervreter van Olympique Lyonnais laat wel eens een eredivisiewedstrijd schieten. Maar het drietal oogt "goed, en rustig. De jonkies zijn rustig", zegt Van de Donk. "Ze kijken rond, leren, observeren. Maar op het veld zijn ze gretig, ze vliegen er lekker in. Ik hou er wel van. Je kan niet zomaar iedereen voorbij laten lopen, je moet ook laten merken dat je er bent."

Ook bondscoach Jonker lijkt tevreden met de nieuwe aanwas. Over de opstelling geeft hij een dag voor de wedstrijd nog niets prijs. Op de training van woensdag - de enige zonder pers of Italiaanse toekijkers - zag hij goede dingen.

Voetbalromantiek in Cosenza

De lach is terug bij Jonker. Zeker als ook de voetbalromanticus in de Amsterdammer ontwaakt in het stadion waar Oranje donderdag traint en vrijdagavond de wedstrijd speelt.

  • NOS
    Oranje traint in het Stadio San Vito-Gigi Marulla
  • NOS

Het klassieke Stadio San Vito ademt calcio. "Dit doet denken aan het olympisch stadion in Amsterdam", zegt Jonker. "Een soort bak, tribunes heel ver weg. Catacomben met uitgesleten betonnen trappen, waar waarschijnlijk duizenden voetballers hebben gelopen. Aan de ene kant wel mooi, aan de andere kant niet meer van deze tijd."

Op die oude grond begint Jonkers Oranje aan een nieuw hoofdstuk: EK-kwalificatie. "En we willen het direct doen, dan moet je proberen in de eerste wedstrijden punten te halen, ook als er een paar ontbreken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl