Andries Jonker
NOS Voetbal

Gehavend Oranje bij start EK-kwalificatie: 'Wat overblijft is nog steeds top'

Geen Martens. Geen Groenen, geen Roord, geen Miedema en ook geen Van Domselaar. De Oranjevrouwen beginnen gebutst en gehavend aan de kwalificatiereeks voor het EK van 2025.

Toch wil Andries Jonker de lat niet zomaar lager leggen. "We spelen altijd om te winnen en dat gaat niet veranderen", zegt de bondscoach. "Het uitgangspunt is wel wat anders geworden. Waar we een jaar lang hebben gezegd 'we kunnen van iedereen winnen', moeten we nu weer bouwen aan een team dat dit met recht kan zeggen."

Bondscoach Jonker over door blessures geplaagd Oranje: 'Spelen nog steeds om te winnen'

Het Nederlands elftal begint deze week aan een nieuwe kwalificatiereeks. Daarbij staat plaatsing voor het Europees kampioenschap van 2025 in Zwitserland op het spel.

Dat Jonker het met andere speelsters moet doen, baart hem geen zorgen. "Wat overblijft is nog steeds top. Er zullen nu een aantal meiden op moeten staan."

De aftrap van de eerste wedstrijd is vrijdag in het Stadio San Vito Gigi Marulla in Cosenza, waar Nederland meteen de zwaarste tegenstander treft. Italië is namelijk de nummer veertien van de wereld. Op 9 april wacht vervolgens met Noorwegen de nummer zestien van de mondiale ranglijst, in het Rat Verlegh Stadion in Breda.

Keeperswissel

Belangrijke speelsters als Daphne van Domselaar (heup), Vivianne Miedema (knie), Jill Roord (knie), Jackie Groenen (hamstring) en Lieke Martens (hamstring) ontbreken dus vanwege blessures.

Daarom riep Jonker drie debutanten in de selectie op: verdedigster Gwyneth Hendriks (PSV), middenveldster Nina Nijstad (PSV) en keepster Daniëlle de Jong (FC Twente).

Een van de blessures is die van eerste keepster Van Domselaar. Dat betekent dat Lize Kop van Leicester City waarschijnlijk zal starten tegen de Italianen. "Ik ben lekker aan het keepen in Engeland. Dat wil ik meenemen naar hier en uiteindelijk beslist de trainer", tempert Kop de verwachtingen voor een basisplaats.

Kritiek op Oranje

Na het mislopen van een olympisch ticket in februari, kreeg het Nederlands team kritiek te verduren. Verschillende speelsters zouden te oud zijn en er zou te weinig worden doorgeselecteerd. Nu is er dus voor Jonker de kans om de nieuwe generatie in actie te zien bij de nummer acht van de wereld.

Lize Kop

Na het tweeluik tegen Italië en Noorwegen wachten op 31 mei en 4 juni de volgende wedstrijden in de EK-kwalificatie. Dan is Finland twee keer de tegenstander. De poulefase wordt in juli afgesloten tegen Italië (12 juli) en Noorwegen (16 juli).

Jonker moet proberen met Oranje in de poule met Italië, Noorwegen en Finland bij de eerste twee te eindigen. Die landen gaan rechtstreeks naar het EK. De nummers drie en vier in de poule spelen in het najaar nog play-offs om een ticket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl