Jackie Groenen zwaait naar het Oranje-publiek
NOS Voetbal

Is gouden generatie klaar bij Oranje? 'Na 2025 moeten nieuwe Spitse en Martens er staan'

De nederlaag van Oranje van woensdagavond dreunt nog na. Door het 2-0 verlies tegen Duitsland gaan de speelsters van het Nederlands elftal niet naar de Olympische Spelen in Parijs komende zomer. De focus moet dus op de volgende doelen: het EK in 2025, het WK in 2027 en de Olympische Spelen van 2028.

Maar als je kijkt naar de gouden generatie die in 2017 in eigen land de Europese titel veroverde, lijken vooral het WK en de Olympische Spelen qua leeftijd niet meer te halen voor veel speelsters. En belangrijker: zijn ze nog goed genoeg? Kortom, hoe moet het verder met Oranje?

Wake-upcall

De verloren wedstrijd tegen Duitsland moet een wake-upcall zijn, vindt Mandy van den Berg, die zelf negentig keer uitkwam voor Oranje.

"Als je Shanice van de Sanden, die niet vaak opgeroepen wordt, moet brengen in de slotfase, wat gaat die dan nog brengen? De lichting achter deze selectie moet door gaan komen. Het is een signaal dat er ander beleid gevoerd moet gaan worden en dat nieuwe spelers gaan opstaan. Het is tijd voor een nieuwe generatie."

Van den Berg: 'Het is tijd voor een nieuwe generatie'

Want hoelang kunnen de oudere speelsters als Sherida Spitse (33), Renate Jansen (33), Daniëlle van de Donk (32), Lieke Martens (31), Merel van Dongen (31) en Shanice van de Sanden (31) nog mee?

De aanvoerster van het Nederlands elftal, Spitse, denkt zelf dat ze nog wel even door zou kunnen. Al lijkt vier jaar wat te ambitieus. "Maar voorlopig ga ik nog wel even door. Het mooiste is om voor je land uit te komen en ik voel me nog goed."

Analist Leonne Stentler denkt dat de genoemde speelsters tot het EK van 2025 wel door kunnen. "Daarna wordt het interessant", zegt de 16-voudig international. "Dan moeten de nieuwe Spitse en de nieuwe Martens er staan."

Doorselecteren al gebeurd

Stentler vindt niet dat er na de wedstrijd tegen Duitsland meteen een bezem door de selectie moet worden gehaald. "Het doorselecteren is namelijk al onder de vorige bondscoach, Mark Parsons, ingezet. Kijk maar naar Victoria Pelova, Daphne van Domselaar, Esmee Brugts, Wieke Kaptein, Caitlin Dijkstra en Kerstin Casparij. Er is dus al een verjongingsproces ingezet."

Duitsland heeft 2-0 gemaakt, Jackie Groenen en Damaris Egurrola balen

Als het aan trainer Andries Jonker ligt, gaan er ook niet snel veel nieuwe speelsters een plek krijgen in zijn elftal om alvast te bouwen aan de toekomst na het EK van 2025. "Er is geen enkele optie om hier een opleidingselftal van te maken. Je bent verplicht op dit niveau met de allerbeste spelers te spelen. Dus ik blijf de beste speelsters opstellen", aldus de bondscoach.

Dat er na het misgrijpen van het olympisch ticket wordt gesproken over nieuwe speelsters begrijpt Stentler wel, al vindt zij de wedstrijd tegen Duitsland niet het juiste referentiekader.

"Belangrijke pionnen, zoals Miedema en Pelova waren er niet bij. Daarnaast was Van de Donk ziek. Het team was daardoor uit balans. Maar het blijkt wel dat de spoeling achter die topspeelsters niet al te groot is."

Vissen bij Jong Oranje?

Kan er misschien talent worden opgevist bij Jong Oranje? Die ploeg verloor de laatste zeven maanden geen enkele wedstrijd. Onlangs werd er overtuigend met 4-1 gewonnen van Spanje. Fenna Kalma (Wolfsburg) en Romée Leuchter (Ajax) troffen daarin doel. Laatstgenoemde haalde al met regelmaat het hoogste nationale team.

"Ik zou alleen nog niet weten wie er verder meteen klaar is voor het Nederlands elftal. Gwyneth Hendriks, Chasity Grant, Liz Rijsbergen en Nina Nijstad spelen allemaal in Nederland. Zij zijn nog niet op het niveau van Daniëlle van de Donk bijvoorbeeld", vindt Stentler.

Vorige week was Jong Oranje ook in Spanje toen het 'grote' Oranje daar de halve finale van de Nations League speelde. "Daar heeft de staf ook kunnen zien of er speelsters met Oranje mee hadden gekund voor de bank, maar dat is niet gebeurd. Natuurlijk wil ik ook nieuwe spelers zien, maar ik heb wel vertrouwen in de keuzes van de staf van Jong Oranje en Oranje."

Opwinding bij bondscoach Andries Jonker tijdens Nederland-Duitsland

In de aanloop naar het EK van 2025 lijkt er dus weinig te veranderen. "Maar daarna moeten we wel nieuwe namen gaan zien. Dan moeten de nieuwe speelsters het ook echt hebben opgepakt. Zij moeten dan ook ervaring hebben opgedaan in het internationale landenvoetbal, want dat is echt iets anders dan in de eredivisie."

Beetje ervaring

De momenten waarop jonge speelsters ervaring op kunnen doen bij het grote Oranje zijn schaars, weet Stentler. "Eerst hebben we de EK-kwalificatie. Ze kunnen pas dit najaar een beetje ervaring opdoen, want dan is er ruimte voor oefeninterlands."

En welke spelers Nederland dan straks kunnen gaan helpen? "Denk aan Wieke Kaptein en Esmee Brugts", zegt Van den Berg. Stentler denkt aan Chasity Grant. "Zij kan zo één op één Van de Sanden vervangen op de bank en zo langzaam ervaring opdoen."

Kijk hier naar In het spoor van Oranje en de samenvatting van Nederland-Duitsland:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl