Andries Jonker
NOS Voetbal

Jonker kiest voor drie nieuwe namen in selectie Oranje: Hendriks, Nijstad en De Jong

Bondscoach Andries Jonker heeft, zoals aangekondigd, nieuwe namen opgeroepen voor de EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje tegen Italië (uit) en Noorwegen (thuis). Die wedstrijden worden gespeeld op 5 en 9 april.

In de selectie krijgen onder anderen verdedigster Gwyneth Hendriks (PSV), middenveldster Nina Nijstad (PSV) en keepster Daniëlle de Jong (FC Twente) nu een kans. Dat komt doordat Daphne van Domselaar (heup), Vivianne Miedema (knie), Jill Roord (knie), Jackie Groenen (hamstring) en Lieke Martens (hamstring) niet beschikbaar zijn door blessures.

  • NOS
    De selectie van Andries Jonker
  • NOS
    De selectie van Andries Jonker

"We hebben ervoor gekozen om Martens en Groenen te laten herstellen bij hun club in Parijs. Wellicht kunnen ze nog wel aansluiten in aanloop naar de tweede wedstrijd, als het herstel dermate goed verloopt", stelt Jonker.

Van Domselaar en Miedema liggen er langer uit. "Miedema kan absoluut nog niet voetballen nu, maar hoopt in de zomer nog wel in actie te komen. Van Domselaar is drie tot vijf maanden uitgeschakeld."

Volgens Jonker betekent dat ook dat hij zijn verwachtingen voor de kwalificatiewedstrijden moet bijstellen. "Door de blessures zullen de wedstrijden tegen Italië en Noorwegen moeilijker worden. Het WK-team is niet meer. Het gaat er echt heel anders uitzien en dat betekent dat de wedstrijden enorme uitdagingen worden."

Bondscoach Jonker had in Studio Voetbal, afgelopen zondag, de wijzigingen al aangekondigd.:

Jonker kondigt verrassingen aan in zijn selectie voor duel met Noorwegen

Dat er nu noodgedwongen zoveel wijzigingen plaatsvinden, komt de bondscoach misschien niet eens zo verkeerd uit. Na het mislopen van een olympisch ticket, in februari, kreeg het Nederlands team kritiek te verduren. Verschillende speelsters zouden te oud zijn en er zou te weinig worden doorgeselecteerd.

Na het EK van 2025 stopt hoogstwaarschijnlijk een aantal speelsters uit de huidige selectie. Het is voor Jonker dus ook een kans om met Nijstad, Hendriks en De Jong de 'nieuwe generatie' in actie te zien.

Nina Nijstad (PSV)

"Het zijn jonge, talentvolle speelsters die het in de eredivisie prima doen. Ze hebben alle vier al eerder meegetraind en deden dat goed, dus ik hoop dat ze dat kunnen doortrekken", zegt Jonker.

Dat is ook nodig, want in een poule met Italië, Noorwegen en Finland moet Oranje zich zien te plaatsen voor het Europees kampioenschap van 2025 in Zwitserland. De eerste twee landen gaan rechtstreeks naar dat eindtoernooi. De nummers drie en vier spelen in het najaar play-offs om een ticket.

Wie wordt de doelvrouw?

Een van de belangrijkste keuzes die Jonker moet maken in de EK-kwalificatiewedstrijden is wie er op doel staat nu Van Domselaar geblesseerd is. "Het is nu aan anderen om te laten zien dat ze die klus ook aankunnen", zei Jonker daarover.

Voor de interlands heeft de bondscoach Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag), Lize Kop (Leicester City) en Twente-keepster De Jong opgeroepen.

De laatste keer dat Jonker een andere doelvrouw moest kiezen, koos de oefenmeester voor Feyenoord-doelvrouw Jacintha Weimar. Dat was omdat tweede doelvrouw Kop, ook geblesseerd was. Weimar maakte vervolgens in de Nations League een cruciale fout tegen België.

"Dat was doodzonde, want ze kan uitstekend keepen. Maar in de top gaat het er wel om dat je de bal vast moet houden", aldus de bondscoach. Nu zit Weimar (geblesseerd) niet bij de selectie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl