NOS Voetbal

Oranje-nieuwelingen Hendriks en Nijstad dromen verder: 'Wil ooit vroedvrouw worden'

Nijstad over Oranje-oproep: 'Had het niet per se verwacht, ben heel blij'

Oranje is hun eerste droom, maar Gwyneth Hendriks en Nina Nijstad dromen hardop verder. "Na Oranje wil ik vroedvrouw worden", zegt Nijstad met een glimlach. "Dat lijkt me echt heel vet."

Vanwege de vele blessures onder de gevestigde internationals voegde bondscoach Andries Jonker nieuwe namen aan zijn selectie toe voor de start van de kwalificatiereeks voor het EK van 2025. PSV'ers Hendriks (23) en Nijstad (21) trainden vandaag voor het eerst mee met de selectie van het Nederlands elftal.

'Hele goeie dribbel'

Ze zijn precies een dag na elkaar jarig en ook in het veld klopt de timing tussen beide speelsters. "Elke wedstrijd ben ik blij dat Gwyneth achter me staat. Dan hoef ik me nergens zorgen om te maken", zegt middenvelder Nijstad over centrale verdediger Hendriks.

Op haar beurt noemt Hendriks haar medespeelster "de verbindende factor naar voren toe" met een "heel goeie dribbel".

Jonker kan wat vers bloed goed gebruiken. "Waar we een jaar lang hebben gezegd 'we kunnen van iedereen winnen', moeten we nu weer bouwen aan een team dat dit met recht kan zeggen", zei de bondscoach gisteren.

Wat betekent dit voor Nijstad en Hendriks? Nijstad: "Ik hoop op speelminuten. Ik hou niet van op de bank zitten."

Concurrentie

Het tekent haar ambitie, want de concurrentie op het middenveld is moordend met sterspeelsters als Daniëlle van de Donk, Victoria Pelova, Wieke Kaptein en Damaris Egurolla. Kom daar maar eens tussen.

Nijstad gunt zich de tijd. "Ik had de oproep niet per se verwacht en ben heel blij dat ik het ben geworden. Ik moet gewoon op mijn beurt wachten."

En over vijf jaar? "Dan hoop ik wel in de basis te spelen." Maar wie er dan met pensioen mag gaan, durft ze niet te zeggen.

Hendriks bij Oranje: 'Af en toe mezelf knijpen: je zit erbij, je hoort erbij'

Hendriks droomde in 2020 al hardop over een plek bij Oranje. Nu is het eindelijk zover. "Af en toe moet ik mezelf knijpen: je zit erbij, je hoort erbij", bekent ze.

Hendriks benadrukt dat ze vooral wil genieten, maar neemt als aanvoerster van PSV ook leiderschapskwaliteiten mee. "Ja, ik kan mijn mond ook niet houden daarin. Dat zal je op het veld terug gaan zien. Ook aan de bal."

Maar voor het zover is, moeten er nog wat trainingen worden afgewerkt. "Eerst maar even voetballen", lacht Nijstad.

Plek bovenaan

Na het tweeluik tegen Italië en Noorwegen wachten op 31 mei en 4 juni de volgende wedstrijden in de EK-kwalificatie. Dan is Finland twee keer de tegenstander. De poulefase wordt in juli afgesloten tegen Italië (12 juli) en Noorwegen (16 juli).

Jonker moet proberen met Oranje in de poule met Italië, Noorwegen en Finland bij de eerste twee te eindigen. Die landen gaan rechtstreeks naar het EK. De nummers drie en vier in de poule spelen in het najaar nog play-offs om een ticket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl