Andries Jonker
NOS Voetbal

Jonker over actie speelsters voor minimumloon: 'Rechterrijtje stimuleren'

Oranje-bondscoach Andries Jonker hoopt dat er een manier kan worden gevonden om de clubs in het rechterrijtje van de Eredivisie Vrouwen verder te stimuleren in hun (financiële) ontwikkeling.

Daarmee zou er mogelijk tegemoet kunnen worden gekomen aan de speelsters die nog (lang) niet rond kunnen komen van voetballen in de eredivisie. Dit weekend voerden alle teams uit de eredivisie actie onder de slogan 'betaald voetbal = betaald worden'.

"Het is een redelijke en te billijken actie die zij voeren", zei Jonker bij NOS Studio Voetbal. "Ik denk dat het goed is dat ze een signaal afgeven en hun zorgen uitspreken. Dat is in hun belang, maar ook in het belang van het Nederlandse voetbal."

Speelsters pleiten ervoor dat clubs (op termijn) verplicht moet worden gesteld om in ieder geval een minimumloon aan al hun contractspelers te betalen.

Jonker: 'Wens is heel fatsoenlijk, maar kunnen clubs in rechterrijtje daarin mee?'

Dat gaat al goed in de top van de eredivisie, ziet ook Jonker, maar bij de andere clubs nog niet. "Je moet ook kijken naar de tijd en de realiteit. Kunnen die clubs er al in mee? We moeten positief met deze actie omgaan. Kijken wat we er met z'n allen aan kunnen doen om het op te lossen."

Het belang van die kleinere clubs voor de groei van het Nederlandse vrouwenvoetbal is volgens Jonker groot. Bijvoorbeeld in de doorstroming van talent.

"Die clubs verrichten onder meer in het opleiden fantastisch werk", aldus Jonker. "Het gaat ook bij hen de goede kant op en we moeten ze stimuleren. Van dat opleiden moeten we het wel hebben."

Wereldwijd meer visie

Jonker uitte verder zijn frustratie over het gebrek aan visie bij de organiserende comités in het vrouwenvoetbal, zoals de UEFA. Voor Nederland staan er deze zomer EK-kwalificatiewedstrijden op het programma. Oefeninterlands zijn er nauwelijks.

Andries Jonker kondigde bij Studio Voetbal een aantal verrassingen aan voor zijn selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Italië (5 april) en Noorwegen (9 april). "Het gaat er wat anders uitzien."

Jonker kondigt verrassingen aan in zijn selectie voor duel met Noorwegen

Jonker: "Het vrouwenvoetbal heeft een grote behoefte aan rust en visie. We spelen straks middenin de zomer tegen Noorwegen. Hoe gaan we dat doen? De UEFA bepaalt, er is niets tegen in te brengen."

Bekijk hieronder het Eindsignaal van Frank Heinen en een analyse van Pierre van Hooijdonk van het spel van Rafael van der Vaart in een benefietwedstrijd van Ajax tegen Liverpool.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl