NOS Voetbal

Eredivisiespeelsters in opstand: 'We vragen geen miljoenen, maar minimumloon'

Voetbalsters eredivisie komen in actie: 'Betaald voetbal = betaald worden'

De speelsters in de Vrouwen Eredivisie luiden de noodklok over de slechte betaling van voetbalsters in Nederland. In een gezamenlijk statement roepen ze de KNVB, de clubs en de sponsoren op om daar iets aan te doen.

In de eerste wedstrijd van deze speelronde verschenen de aanvoerders Tessa Wullaert van Fortuna Sittard en Kelly Steen van Telstar op het veld met speciale shirts. Op deze shirts stond de boodschap: "Betaald voetbal = betaald worden".

"We willen kunnen leven van voetbal, zodat wij ernaar kunnen leven. Wij willen geen miljoenen, wij vragen minimumloon. Wij willen prof zijn", staat er onder meer in de verklaring, die in handen is van de NOS.

Steen en Anne Knol leggen na de wedstrijd tussen Fortuna en Telstar uit waarom de actie in het leven geroepen is:

Steen en Knol willen minimumloon in de eredivisie: 'Het is noodzakelijk'

De voetbalsters wijzen erop dat de meerderheid van de speelsters in de eredivisie het alleen met een onkostenvergoeding moet doen. Van de twaalf eredivisieclubs heeft slechts één club alle speelsters fulltime in dienst, staat in de verklaring. Welke club dat is, wordt niet vermeld.

"Wij vinden het noodzakelijk dat iedereen een 40-urig contract krijgt en minstens het minimumloon daarvoor betaald krijgt. Als je zes dagen per week op het veld staat en je moet daarnaast nog ander werk doen, gaat de focus niet toe waar het heen moet", legt Telstar-captain Steen uit.

Werken en studeren

Hoewel de topcompetitie van het vrouwenvoetbal eind 2022 door de KNVB van de amateurtak werd overgeheveld naar het betaalde voetbal, is van profvoetbal nog geen sprake. Gevolg is dat de meeste eredivisiespeelsters naast het voetbal ook nog moeten werken of studeren.

"Doordat we niet fulltime met onze sport bezig kunnen zijn, is het praktisch onmogelijk het niveau te bereiken dat wij én onze fans ambiëren", aldus de verklaring.

"Bij Fortuna mogen nog niet eens klagen", reageert Knol na de wedstrijd tegen Telstar. "Wij kunnen ons volledig focussen op het voetbal, in tegenstelling tot een Telstar. Met alle respect, maar je ziet het verschil dan ook op het veld. Sommigen staan hier zonder een vergoeding en we moeten naar een eerlijke wedstrijd. Dat kan op deze manier niet."

"Als wij binnen de ambitie van de clubs en de KNVB willen uitgroeien tot een topcompetitie in Europa, moeten wij als speelsters meer eisen", staat er verder in het statement "Gezamenlijk voelen wij ons genoodzaakt middels deze actie op te komen voor onze rechten en onze dromen, samen met de toekomstige dromen van de jonge meisjes van nu."

Het statement van de speelsters in de eredivisie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl