Zonder te overtuigen verdrijft PSV chagrijn bij Bosz met zege op Excelsior

Bekijk hier de samenvatting van Excelsior - PSV

PSV heeft met een overwinning de kater weggespoeld van de eerste competitienederlaag dit seizoen tegen NEC. De koploper won dinsdagavond met 2-0 bij Excelsior, de nummer zestien op de ranglijst, maar eenvoudig ging dat aanvankelijk niet. Pas na rust sloeg PSV toe via doelpunten van Mauro Júnior en Johan Bakayoko.

Het verschil met achtervolger Feyenoord is voor even weer gegroeid naar tien punten. De Rotterdammers spelen donderdag nog uit bij hekkensluiter Volendam.

Iets recht te zetten

PSV had in de midweekse speelronde iets recht te zetten. Trainer Peter Bosz klaagde afgelopen zaterdag - volgens eigen zeggen niet gespeeld - over de "hautaine en arrogante" instelling van zijn spelers.

Die had er volgens hem mede voor gezorgd dat er met het 3-1 verlies bij NEC een einde kwam aan de indrukwekkende serie van 42 eredivisiewedstrijden zonder nederlaag.

Mauro Júnior maakt de 0-1

Van wat zijn team aanvankelijk op het kunstgras van Woudenstein liet zien, zal het humeur van Bosz niet meteen zijn opgeknapt. De koploper is niet meer de ploeg die driekwart van het seizoen met een aura van onoverwinnelijkheid langs de Nederlandse velden trok.

Met Mauro Júnior en Malik Tillman voor Jerdy Schouten en Hirving Lozano (beiden licht geblesseerd) in de ploeg creëerde PSV voor rust nauwelijks kansen, op een losse flodder van Mauro Júnior die over vloog en een kopbal van Joey Veerman die naast verdween, na.

Makkelijk overeind

Excelsior, dat voor het laatst een competitiewedstrijd won op 19 januari, uit de laatste negen wedstrijden maar twee punten haalde en is afgezakt tot onder de gevarenstreep, bleef makkelijk overeind.

Het deelde zelfs af en toe een speldenprikje uit, ondanks dat de snelle aanvaller Couhaib Driouech al in de twaalfde minuut geblesseerd uitviel.

Couhaib Driouech

De beste kans was vlak voor rust voor Luuk de Jong die na een fraaie steekbal van Sergiño Dest net naast mikte. De nummer twee op de topscorerslijst, die in de thuiswedstrijd tegen Excelsior (3-1) eerder dit seizoen nog een hattrick scoorde, staat al sinds 24 februari droog.

PSV kreeg in de eerste helft geen enkel schot tussen de palen. Dat was voor het eerst dit seizoen.

Ook in de eerste minuten na rust was PSV nauwelijks gevaarlijk. De spreekwoordelijke ban werd gebroken in de 58ste minuut.

Bosz nu wel tevreden over zijn spelers: 'We speelden met de juiste houding'

Nadat Excelsior-doelman Stijn van Gassel eerst nog André Ramalho van scoren af had gehouden bij een kopbal uit een corner, was hij een paar minuten later kansloos op een hard afstandsschot van Mauro Júnior. Het was voor de Braziliaan zijn eerste treffer in meer dan twee jaar.

Vervolgens leek het hard te gaan. In de 62ste minuut vond Tillman op rechts de helemaal vrij gelaten Johan Bakayoko die de bal binnen schoof voor 0-2.

Maar in plaats van de score op te voeren en de trainer nog wat vrolijker te stemmen, liet PSV het daar bij. Alleen Veerman werd in de 79ste minuut nog gevaarlijk, maar zijn afstandsschot ging over.

De Jong ziet PSV niet worstelen: 'We waren dominant zonder iets weg te geven