NOS Nieuws

Britse pers reageert op diagnose Kate, 'geruchten waren schaamteloos'

Britse media en roddelbladen besteden vandaag uitgebreid aandacht aan het nieuws over prinses Kate. Zij maakte gisteren, na maandenlange speculaties over haar situatie, bekend dat ze kanker heeft. Het nieuws kwam als een schok voor het land, zeker omdat de prinses nooit eerder zo open en persoonlijk sprak over zichzelf en haar familie.

Catherine Middleton, de vrouw van troonopvolger prins William, verbrak gisteren haar stilte in een videoboodschap. De prinses, het populairste lid van de koninklijke familie, sprak in de video direct tegen het publiek: er is kanker bij haar gevonden en ze ondergaat nu chemotherapie. Britse media schrijven dat zij sinds eind februari al chemo-behandelingen krijgt.

Een woordvoerder van Buckingham Palace meldt dat koning Charles, die ook kanker heeft, "trots is op Catherine" en "in nauw contact staat met zijn geliefde schoondochter". In beide gevallen is niet bekendgemaakt om welke vormen van kanker het gaat.

Correspondent Fleur Launspach peilde reacties van gewone Britten op de video van Kate en die varieerden van boosheid tot schaamte:

Britten over Kate's video: 'Ik voel me nu best wel schuldig'

De video komt na maandenlange speculatie en complottheorieën over de prinses, die sinds eind vorig jaar niet meer in het openbaar was gezien. Op sociale media gingen duizenden berichten rond over waar de prinses zou zijn. Er waren beschuldigingen over een affaire van William tot beweringen over ingrijpende plastisch chirurgie en dat de prinses gekloond is en beelden van haar via AI zouden zijn gegenereerd. De BBC stelt dat de diagnose "het verhaal van de afgelopen weken herschrijft".

Die theorieën kwamen twee weken geleden tot een hoogtepunt, toen de prinses een foto plaatste ter ere van Britse moederdag. Haar poging om zo de talloze geruchten en beweringen de kop in te drukken pakte verkeerd uit, toen bleek dat er gesjoemeld was met de foto. Ook andere foto's van het Britse koningshuis bleken te zijn gemanipuleerd.

'Geruchten waren schaamteloos'

Met name de roddelbladen pakten groot uit. De voorpagina's van de tabloids nemen het ineens fel op voor Kate. Mensen die eerder online grappen maakten over de situatie van Kate en de complottheorieën over haar afwezigheid, moeten zich volgens onder meer The Sun en Mirror "schamen". De Amerikaanse actrice Blake Lively en de Britse columnist Owen Jones verontschuldigden zich vandaag over grappen die zij maakten op sociale media over onder meer het fotoshop-schandaal.

Anderen die eerder grappen maakten over Kate of online meepraatten over complottheorieën moeten volgens de bladen ook hun verontschuldiging aanbieden en de berichten verwijderen. De theorieën gingen vooral rond op X, Instagram en TikTok. Mensen die op die platformen een groot bereik hebben, zoals vloggers, lieten zich veel uit over de situatie. Foto's van realitysterren als Kim Kardashian en Omid Scobie, auteur van het boek Endgame over het Britse koningshuis, worden uitvergroot met de tekst "schaamteloze hypocrieten".

Juist de tabloids die nu de grappen en geruchten veroordelen, hebben zich jarenlang schuldig gemaakt aan het verstoren van de privacy van de royals. Zo klaagde prins Harry de bedrijven achter The Sun en Daily Mirror aan wegens het hacken van telefoons van het koningshuis. Ook gebruiken de roddelbladen nog altijd foto's van paparazzi. Het waren dit soort roddelfotografen die prinses Diana achtervolgden toen ze in 1997 bij een verkeersongeluk in een tunnel in Parijs om het leven kwam.

In de pers en in roddelbladen gaat het ook over de reactie van de andere royals. Prins Harry en zijn vrouw Meghan uitten hun steun in een korte verklaring: "We wensen Kate en de familie gezondheid en beterschap toe en we hopen dat ze dit privé en in vrede kunnen doen." Critici als Piers Morgan noemen de boodschap opportunistisch en onoprecht.

Privacy voor de kinderen

Volgens koninklijk huis-journalisten heeft de timing waarmee Kate en William het nieuws bekendmaakten vooral te maken met het beschermen van hun kinderen George (10), Charlotte (8) en Louis (5). Hun kinderen hebben vanaf dit weekend paasvakantie en kunnen in alle rust het nieuws verwerken.

Kate noemt ook haar kinderen in de video. Ze zei dat William en zij tijd nodig hadden om het nieuws te vertellen aan hun jonge kinderen. In de videoboodschap zegt Kate dan ook dat ze hoopt dat men "begrijpt dat onze familie tijd, ruimte en privacy nodig heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl