Screenshot van de videoboodschap van prinses Catherine
NOS NieuwsAangepast

Britse prinses Kate maakt in videoboodschap bekend dat ze kanker heeft

De Britse prinses Catherine heeft in een videoboodschap bekendgemaakt dat ze kanker heeft. Ze ondergaat op dit moment chemotherapie. Het is onduidelijk om welke vorm van kanker het gaat.

De video werd eergisteren opgenomen in Windsor, de woonplaats van Catherine, en is vanavond vrijgegeven. De 42-jarige prinses zegt in de video dat zij en haar man, kroonprins William, tijd nodig hadden om het nieuws aan hun kinderen George (10), Charlotte (8) en Louis (5) te vertellen. "Het kwam natuurlijk als een enorme schok en William en ik hebben er alles aan gedaan om dit in privésfeer te verwerken vanwege ons jonge gezin."

Buikoperatie

De prinses lag in januari dertien dagen in een ziekenhuis in Londen na een buikoperatie. Er waren veel speculaties over wat er precies met haar aan de hand was. Buckingham Palace deelde eerder mee dat de operatie niet met kanker te maken had.

De prinses meldt nu dat aanvankelijk ook werd gedacht dat het niet om kanker ging. "De operatie verliep succesvol, maar tests na de operatie wezen uit dat er kanker aanwezig was", zegt ze. "Mijn medische team heeft daarop chemotherapie geadviseerd en ik ben op dit moment in de vroege stadia van die behandeling."

Prinses Kate in videoboodschap: 'Ik heb kanker'

Vooral op sociale media, maar ook in de Britse media, werden vraagtekens gezet bij het gebrek aan transparantie over haar gezondheid. "Zoals jullie kunnen voorstellen heeft dit tijd gekost. Het kostte mij tijd om te herstellen van een grote operatie zodat ik mijn behandeltraject kon starten", zegt de prinses nu.

Ze roept het Britse publiek op om haar en haar gezin "tijd, ruimte en privacy te geven terwijl ik mijn behandeling onderga".

Na de operatie deed Buckingham Palace geen mededelingen meer over haar gezondheid. Wel was al bekend dat de prinses haar werkzaamheden pas na Pasen weer zou oppakken. De prinses vertelde haar kinderen dat ze verwacht volledig te herstellen. "Zoals ik tegen hen heb gezegd: het gaat goed met mij en ik word iedere dag sterker door mij te richten op dingen die mij helpen genezen."

Ze bedankt de Britse bevolking voor alle steun. "William naast mij hebben is een grote bron van troost en geruststelling. Net als de liefde, steun en hartelijkheid die door velen van jullie is getoond. Het betekent veel voor ons beiden."

Ook koning heeft kanker

Kort na het nieuws over de ziekenhuisopname van Kate maakte Buckingham Palace in februari bekend dat koning Charles kanker heeft. Ook bij de koning is niet bekendgemaakt aan welke vorm van kanker hij lijdt. Hij wordt sinds 5 februari behandeld en heeft zijn werkzaamheden voorlopig neergelegd.

Een woordvoerder van de koning meldt dat Charles "trots is op de moed van Catherine om zich zo uit te spreken". "Na hun tijd in het ziekenhuis bleef de koning de afgelopen weken nauw contact houden met zijn schoondochter."

Sunak prijst moed van Kate

De Britse premier Sunak zeg dat zijn gedachten bij de prinses en haar familie zijn en wenst haar namens het hele land beterschap. "De prinses van Wales heeft de liefde en steun van het hele land terwijl ze haar herstel voortzet. Ze heeft met haar verklaring van vandaag enorme moed getoond."

Ook hekelt hij sommige mediakanalen en mensen op sociale media die haar in zijn ogen oneerlijk behandelden. "Als het om gezondheidskwesties gaat, moet ze, net als iedereen, de privacy krijgen om zich op haar behandeling te kunnen concentreren en bij haar liefdevolle familie te kunnen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl