NOS NieuwsAangepast

Britse koning Charles heeft kanker en legt publieke taken voorlopig neer

De Britse koning Charles heeft kanker en legt zijn publieke taken voorlopig neer, meldt Buckingham Palace. Wat voor soort kanker het is, is niet bekendgemaakt. Wel zegt de koning dat hij positief is over de behandeling en dat hij ernaar uitkijkt om weer volledig aan het werk te gaan. De behandeling is vandaag van start gegaan.

De 75-jarige Charles werd onlangs in het ziekenhuis behandeld vanwege een vergrote prostaat. Tijdens het onderzoek bleek dat hij nog een ander medisch probleem had, wat later kanker bleek te zijn.

De Britse omroep BBC schrijft dat hij geen prostaatkanker heeft. Het is niet bekend in welk stadium de ziekte zich bevindt. Ook is er geen prognose bekendgemaakt.

Charles zal achter de schermen wel blijven werken. Dat gaat bijvoorbeeld om papierwerk en de wekelijkse ontmoeting met premier Sunak.

Speculaties voorkomen

Buckingham Palace schrijft dat Charles ervoor kiest om de diagnose bekend te maken om speculatie te voorkomen en omdat hij hoopt zo bij te dragen aan begrip voor mensen met kanker.

De Britse prins Harry reist in de komende dagen vanuit de Verenigde Staten naar het Verenigd Koninkrijk om zijn vader te zien, schrijft BBC. De relatie tussen Harry en de rest van de koninklijke familie is gespannen sinds de prins naar de VS verhuisde en hij zijn boek Spare uitbracht, waarin hij vertelt over aanvaringen met zijn vader en broer William.

Premier Sunak wenst de koning een spoedig herstel toe. Hij twijfelt er niet aan dat Charles binnen de kortste keren weer op krachten zal zijn, schrijft hij. De Londense burgemeester Sadiq Khan wenst hem "namens alle Londenaren een spoedig en volledig herstel toe". De Amerikaanse president Biden "maakt zich zorgen" over de diagnose, zegt hij tegen journalisten van persbureau Reuters. Hij is van plan Charles spoedig te bellen.

Charles is koning sinds september 2022, toen zijn moeder koningin Elizabeth overleed. In mei vorig jaar werd hij officieel gekroond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl