Zo ziet het eruit bij persbureau Reuters
NOS NieuwsAangepast

Persbureaus halen foto prinses Kate uit systemen vanwege mogelijk gesjoemel

Verschillende internationale fotopersbureaus hebben de gisterochtend gepubliceerde foto van de Britse prinses Catherine en haar familie uit hun systemen gehaald en teruggetrokken. Persbureau AP vermoedt dat er is geknoeid met de foto, en ook andere gezaghebbende persbureaus als Reuters, AFP en Getty Images roepen hun klanten op om de foto te verwijderen omdat de foto niet geschikt is voor publicatie.

Om deze foto gaat het:

De persbureaus kregen de foto binnen via het Britse koninklijk huis en publiceerden deze, zodat nieuwsmedia deze verder zouden kunnen verspreiden. De foto zou eerder deze week zijn gemaakt door prins William, de man van Kate. Zij onderging in januari een buikoperatie en moest maanden aansterken, en is ook al weken niet meer in het openbaar gezien. Onbekend is om wat voor ingreep het precies ging.

Maar het Amerikaanse persbureau AP schrijft dat het erop lijkt dat de gepubliceerde foto door de bron van de foto (het Britse koninklijk huis dus) is gemanipuleerd "op een manier die niet aan onze standaarden voldoet". Op de foto is onder meer te zien, zo lijkt het tenminste, dat de mouwen van twee kinderen die niet naast elkaar zitten door elkaar lopen.

Onscherpe hand

Ook lijkt de linkermouw van de trui van prinses Charlotte, een van de kinderen van Catharine, niet goed uit te lijnen met haar arm. AP zegt dat er op de foto "een inconsistentie in de uitlijning van de linkerhand van prinses Charlotte" zit.

Op sociale media roept de foto veel vragen op. Zo wijzen sommige gebruikers er ook op dat de trouwring van Kate mist, en zijn anderen verbaasd over de bladeren aan een boom die ook op de foto te zien is. Verder valt het mensen op dat de rechterhand van de prinses op de foto heel wazig is, terwijl de linkerhand juist scherp is.

Over deze delen van de foto gaat het:

  • EPA
    De rits van de jas van prinses Kate lijnt niet goed uit
  • EPA
    De linkermouw van de trui van prinses Charlotte lijnt niet goed uit met haar arm
  • EPA
    De rechterhand van de prinses is wazig, terwijl de rest van de foto scherp is

Persbureau Reuters heeft de foto ook uit zijn systemen verwijderd. "Verwijder alstublieft deze foto uit uw systemen", meldt het persbureau. En het Franse persbureau AFP zegt dat de foto "vanwege een redactioneel probleem" is teruggetrokken en en op geen enkele manier meer gebruikt mag worden. "Verwijder het van uw sites en stop het gebruik ervan."

Grote fotopersbureaus verbieden de publicatie van zeer bewerkte foto's. In het handboek van Reuters staat bijvoorbeeld dat Photoshop alleen zeer beperkt gebruikt mag worden, bijvoorbeeld om foto's bij te snijden. Ook persbureau AP zegt dat foto's maar licht bewerkt mogen worden. Veranderingen aan het contrast, kleur en verzadigingsniveaus "die de oorspronkelijke situatie substantieel veranderen" zijn bij het persbureau niet toegestaan. Ook het verwijderen van rode ogen mag niet.

De nieuwsredactie van persbureau AP heeft het Britse hof gevraagd om een reactie, maar in het weekend is de persafdeling niet bemenst. Ook werd er niet gereageerd op een terugbelverzoek.

Royalty-fans waren aanvankelijk juist erg blij met de foto, omdat het paleis uit privacyoverwegingen tot nu toe nauwelijks mededelingen deed over de toestand van de prinses. Door die mediastilte maakten veel Britten zich zorgen dat haar toestand misschien wel slechter was dan het paleis deed voorkomen. Deze nieuwe fotomanipulatie zal die verontrusting zeker niet verminderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl