Zo ziet het eruit bij persbureau Reuters
NOS NieuwsAangepast

Kate zit naar eigen zeggen zelf achter photoshop koninklijke familiefoto

De Britse prinses Catherine heeft de gisteren vrijgegeven familiefoto zelf bewerkt met photoshop. Dat zegt ze in een verklaring. Ze schrijft dat ze, "net als veel andere amateurfotografen, af en toe experimenteert met bewerkingen".

Kate biedt haar excuses aan "voor de verwarring". Wat ze precies heeft aangepast, waarom en hoe ver de wijzigingen gingen, vertelt ze niet. Het Britse koningshuis is niet van plan de originele foto vrij te geven, meldt BBC.

Deze foto werd door de koninklijke familie gedeeld, bij inzoomen zijn de bewerkingen zichtbaar:

 • EPA
  De familiefoto die gisteren door de koninklijke familie werd vrijgegeven
 • EPA
  De rits van de jas van prinses Kate lijnt niet goed uit
 • EPA
  De linkermouw van de trui van prinses Charlotte lijnt niet goed uit met haar arm
 • EPA
  De rechterhand van de prinses is wazig, terwijl de rest van de foto scherp is

De bewuste foto was al eerder door internationale persbureaus ingetrokken vanwege vermoedens dat er mee geknoeid was. Afnemers werd gevraagd de familiefoto, waarop Kate met haar kinderen staat, niet te gebruiken.

Op de foto is onder meer te zien, zo lijkt het tenminste, dat de mouwen van twee kinderen die niet naast elkaar zitten door elkaar lopen. Ook lijkt de linkermouw van de trui van prinses Charlotte, een van de kinderen van Kate, niet goed uit te lijnen met haar arm.

Grote fotopersbureaus verbieden de publicatie van zeer bewerkte foto's. In het handboek van Reuters staat bijvoorbeeld dat Photoshop alleen zeer beperkt gebruikt mag worden, bijvoorbeeld om foto's bij te snijden. Ook persbureau AP zegt dat foto's maar licht bewerkt mogen worden. Veranderingen aan het contrast, kleur en verzadigingsniveaus "die de oorspronkelijke situatie substantieel veranderen" zijn bij het persbureau niet toegestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl