ACM pleit opnieuw voor verbod telefonische verkoop energiecontract
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) krijgt de laatste tijd flink meer klachten over opdringerige verkooptelefoontjes. Sinds de daling van de gasprijzen hebben er duizenden mensen over geklaagd bij de toezichthouder. Die waarschuwt consumenten om een energiecontract niet aan de telefoon af te sluiten en pleit opnieuw voor een verbod op dit soort telemarketing.
Mensen die gebeld worden, krijgen volgens de ACM te maken met "misleidende en soms zelfs agressieve werving". Vaak zijn het tussenpersonen, mensen in callcenters, die niet eerlijk vertellen dat ze iets te verkopen hebben.
"De klachten gaan over belletjes onder valse voorwendselen. Het zijn soms bizarre verhalen. Verkopers zeggen dat ze de energiestand op willen nemen. Of ze zeggen dat de klant nu moet overstappen omdat de huidige energiemaatschappij failliet zou gaan," zegt Edwin van Houten, directeur consumenten bij de ACM. "Het komt zelfs voor dat telemarketeers zich voordoen als ACM-medewerkers."
'Bijna nooit beste aanbod'
Er zijn een kleine zestig energieleveranciers in ons land actief, zegt Van Houten. En die kun je niet allemaal over één kam scheren. Toch krijgt de ACM klachten van meerdere maatschappijen. "Je krijgt bijna nooit telefonisch het beste aanbod. Soms worden er bijvoorbeeld alleen voorschotbedragen genoemd waardoor het lijkt alsof je goedkoper uit bent."
Volgens Van Houten erkennen de energieleveranciers dat er een probleem is in de markt en er wordt ook aan gewerkt, onder meer door campagnes. "Maar het probleem is nog niet uit de lucht, het vraagt om meer inspanning van leveranciers." Er trappen ook nu nog te veel mensen in de verkoop, ziet hij.
Een hypotheek sluit je ook niet af als je staat te koken
Telefonisch producten of diensten verkopen is niet strafbaar, misleiding is dat wel. De ACM heeft het afgelopen jaar meerdere boetes uitgedeeld aan tussenpersonen en leveranciers, maar misleiding bewijzen is lastig. Ook het aanpakken van tussenpersonen die energiecontracten verkopen is moeilijk, zegt Van Houten. "Je kan zo iemand vandaag aanpakken, maar dan komen ze morgen met een ander."
De toezichthouder wil al langer een verbod op telemarketing. Ook de Tweede Kamer wil dat.
Tot het zover is, is het belangrijk om consumenten goed voor te lichten, zegt de ACM. "Een energiecontract is een complex product waar langlopende verplichtingen aan vastzitten. Een hypotheek sluit je ook niet af als je staat te koken. Daar zijn strenge verkoopnormen voor. We pleiten ook bij energiecontracten voor een wervingsstop."
Ook demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken heeft gezegd aan de slag te gaan met dit probleem. Zo is ze aan het pleiten voor een Europees verbod.