Energieverbruik op een telefoon
NOS Nieuws

'Stop verkoop energiecontracten aan de deur en per telefoon'

De verkoop van energiecontracten aan de deur en per telefoon moet snel ophouden, vindt de Tweede Kamer. Het kabinet moet er zo snel mogelijk met regelgeving een eind aan maken.

De Kamer reageert hiermee op een waarschuwing vorige maand van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die constateert dat er weer meer verschillende soorten energiecontracten worden aangeboden en dat er flinke prijsverschillen zijn. Daarbij neemt het aantal meldingen van agressieve en misleidende verkoop toe.

Verkopers zeggen bijvoorbeeld tegen consumenten dat hun huidige energiebedrijf bijna failliet gaat en dat ze nog net kunnen overstappen. Ook worden onvoordelige contracten aangeboden. Consumenten vergeten eerst rustig de voorwaarden te lezen voordat ze akkoord gaan en weten vaak niet dat zij 14 dagen bedenktijd hebben.

Duizenden euro's

Kwetsbare huishoudens lopen grote risico's om zo in de problemen te komen, want er kunnen duizenden euro's mee gemoeid zijn, zegt de Kamer.

Minister Jetten voor Klimaat en Energie moet nu zo snel mogelijk met een voorstel komen. Hij had liever eerst een onderzoek naar deurverkoop willen afwachten, maar is op zich niet tegen een verbod.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl