NOS NieuwsAangepast

Toezichthouder grijpt in bij energieleverancier HEM

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) grijpt in bij energieleverancier Hollandse Energie Maatschappij (HEM). De toezichthouder eist dat het bedrijf snel de financiën en administratie op orde brengt, anders kan de vergunning worden ingetrokken.

De ACM heeft onder meer vastgesteld dat veel klanten die recht hadden op een teruggave dat geld te laat hebben gekregen. Het gaat daarbij om mensen die nog geld tegoed hadden na het opmaken van hun eind- of jaarrekening.

Verscherpt toezicht

Eind 2021, toen de prijzen van energie zeer hoog waren, gingen meerdere energieleveranciers failliet. ACM controleert sindsdien of leveranciers voldoende elektriciteit en gas hebben ingekocht voor de winter, om alle consumenten te kunnen voorzien van energie. Vorig jaar kwamen tien leveranciers onder verscherpt toezicht, waaronder HEM.

Nu gaat ACM nog een stap verder, door de vergunning voor HEM te wijzigen. Het bedrijf moet klanten die nog geld tegoed hebben snel uitbetalen. Ook moet het bedrijf aantonen dat de vermogenspositie is verbeterd en het bedrijf goede financiële prognoses heeft.

Als dat niet lukt, kan ACM de vergunning intrekken. Zonder die vergunning kan HEM geen energie meer leveren aan klanten. Dat zou betekenen dat zij op stel en sprong een andere energieleverancier moeten zoeken, en mogelijk tegen slechtere voorwaarden contracten moeten afsluiten.

HEM heeft nog niet op de maatregel gereageerd.

De ACM liet eerder weten ook graag de bevoegdheid te krijgen om een stop op nieuwe klanten op te kunnen leggen, totdat leveranciers zich weer aan de regels houden. Zo kan worden voorkomen dat klanten de dupe worden, zoals bij bijvoorbeeld Welkom Energie het geval was. Op dit moment kan de toezichthouder alleen de vergunning intrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl