NOS Nieuws

Spoorbrug in Rusland gesaboteerd met explosief

In de Russische zuidelijke regio Samara heeft zich vanochtend rond 07.30 uur lokale tijd een explosie voorgedaan op een spoorbrug. Zowel Russische als Oekraïense media zeggen dat de brug gesaboteerd is. Het Russische persbureau TASS heeft het over een zelfgemaakte bom.

Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. Het treinverkeer over de Tsjapajevkarivier is stilgelegd.

In Rusland en Belarus zijn eerder industriële en logistieke infrastructuur gesaboteerd. Het is voor het eerst dat saboteurs een spoorbrug proberen op te blazen, zo diep in Russisch grondgebied.

Rusland houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de acties. De brug ligt op ruim 800 kilometer van de Oekraïense grens.

Verantwoordelijkheid

Het is niet duidelijk of Kyiv achter het plaatsen van het explosief zit. Oekraïense inlichtingendiensten bevestigen dat er een explosie is geweest, maar eisen niet expliciet de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

Volgens Russische media is de schade overzichtelijk en zijn vijf passagierstreinen geannuleerd. De Oekraïense veiligheidsdiensten zeggen juist dat de schade zo groot is dat de spoorbrug lange tijd niet bruikbaar zal zijn.

Oekraïne voegt eraan toe dat de spoorlijn veel wordt gebruikt om militaire goederen en munitie te vervoeren van een nabijgelegen fabriek in Tsjapajevka.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl