FC Groningen-doelman Hidde Jurjus bejubelt de bekerzege

Groningen neemt penalty's beter dan Fortuna en is halvefinalist KNVB-beker

FC Groningen heeft zich - na NEC, SC Cambuur en Feyenoord - ten koste van Fortuna Sittard als vierde en laatste club geplaatst voor de halve eindstrijd van het toernooi om de KNVB-beker.

De thuisploeg, die net als Cambuur in de eerste divisie uitkomt, trok in eigen huis na twee uur armzalig voetbal zonder doelpunten aan het langste eind vanaf de strafschopstip: 4-3.

Het is voor het eerst sinds het seizoen 1985/1986 dat twee van de vier halvefinalisten niet in de eredivisie spelen. Destijds waren dat ADO Den Haag en RBC Roosendaal, dat het later in de eindstrijd met 3-0 moest afleggen tegen Ajax.

Zaterdagavond om 22.30 uur is de loting voor de halve finales.

Na een valse start - al binnen een minuut moest de lekke speelbal vervangen worden - kwam het eerste wapenfeit van de voet van Laros Duarte.

De Groninger, die zaterdag nog in de kwartfinales van de Afrika Cup tegen Zuid-Afrika speelde en een van de vier missende Kaapverdianen in de strafschoppenserie was, trof met zijn vrije trap vanaf de linkerflank de lat.

Kansen

Groter nog was de kans voor Kaj Sierhuis, de Fortuna-spits met een Groningen-verleden wiens volley vanaf een meter of zes knap gekeerd werd door doelman Hidde Jurjus.

Ook Justin Lonwijk nam de bal ineens vanuit de lucht op zijn slof en ook die uithaal, maar dan van ruim buiten de zestien, verwerkte Jurjus adequaat.

Kort daarop was de Groningse topscorer Romano Postema dichter bij de openingstreffer. Zijn inzet stuitte via de vingertoppen van Michael Verrips, ook al een Fortunees die bij het Groningen-shirt heeft gedragen, tegen de binnenkant van de paal, waarna de bal in de handen van de doelman belandde.

Romano Postema baalt na zijn schot op de paal

Na rust verscheen er nog een Afrika Cup-ganger binnen de lijnen, wat meteen ook tot een broedertwist leidde: Deroy Duarte, de broer van Laros Duarte, loste Alen Halilovic af bij Fortuna Sittard. Het hielp vooralsnog niet om een gaatje te vinden in de defensie van FC Groningen, dat kon bogen op een reeks van dertien thuisduels zonder nederlaag.

Natte sneeuw

Echt losbranden wilde het duel maar niet, laat staan dat er sprake kon zijn van bekerspektakel. De onvermijdelijke consequentie was dat spelers en publiek de kou en natte sneeuw langer dan de reguliere speeltijd moesten zien te trotseren.

De broertjes Deroy (links) en Laros Duarte (rechts) bikkelend in de sneeuw

Halverwege de eerste verlenging moest een der keepers eindelijk weer eens in actie komen om een doelpunt te voorkomen: Jurjus keerde de knal van de net ingevallen Kristoffer Peterson. Rui Mendes voorkwam in de 122ste minuut bijna nog dat strafschoppen de beslissing moesten brengen, maar de Groningen-invaller schoot naast.

In die penaltyreeks werden de pogingen van achtereenvolgens de Fortunees Oguzhan Özyakup en de Groninger Luciano Valente gestopt, waarna de misser van Mouhamed Belkheir, die via de lat over schoot, de gasten uit Limburg fataal werd.

De noordelingen daarentegen mogen blijven dromen van een nieuwe prijs, na de bekerwinst in 2015, toen in de finale met 2-0 werd afgerekend met PEC Zwolle.