Barcelona verliest spektakelstuk en heeft tien punten achterstand op Real Madrid

FC Barcelona heeft in een uiterst spectaculair duel met 3-5 verloren van Villarreal. De achterstand op Real Madrid loopt op tot tien punten. 'De Koninklijke' won met 1-2 van Las Palmas.

Barcelona boog een 0-2 achterstand om in een 3-2 voorsprong, maar ging in de slotfase alsnog onderuit. Op de persconferentie na de nederlaag kondigde trainer Xavi aan dat hij aan het einde van het seizoen vertrekt.

In eigen huis had Barcelona het lastig tegen de Europa League-winnaar van 2021. Na 22 minuten leek Villarreal-spits Gerard Moreno op de goede plek te staan om een rebound binnen te schieten. Zijn goal werd afgekeurd na een VAR-ingreep.

Barcelona knokt zich terug

Barcelona kon geen potten breken en Villarreal kon profiteren van het zwakke spel van de Catalanen. In het slot van de eerste helft scoorde Moreno toch met een bekeken bal na een voorzet van de ex-FC Groningen spits Alexander Sørloth.

Na de pauze en wat wissels voerde Barça de druk op en kwam het steeds dichter bij het vijandelijke doel. Een fout van één van die invallers, João Cancelo, bracht de thuisploeg echter nog dieper in mineur. Barcelona-jeugdproduct Ilias Akhomach profiteerde: 0-2.

Stand in de LaLiga

Toch gaven de Catalanen zich niet gewonnen. In de 60ste minuut deed Barcelona wat terug via Ilkay Gündogan en tien minuten later stond de gelijkmaker op het scorebord toen Pedri een rebound tegen het net kon knallen: 2-2.

De wederopstanding leek compleet toen Eric Bailly een ongelukkig eigen doelpunt maakte (3-2). Daarna bleven de kansen voor de thuisploeg. Desondanks wist Villarreal via Goncalo Guedes uit een counter te scoren: 3-3.

Frenkie de Jong viert gelijkmaker met teamgenoten

In de extra tijd claimden de ploeggenoten van Frenkie de Jong nog een penalty na een vermeende handsbal, maar de VAR oordeelde anders. Tot overmaat van ramp werd er aan de andere zijde wel gescoord.

Sørloth besliste de wedstrijd in de 99ste minuut en Jose Luis Morales maakte daarna ook nog de vijfde treffer voor Villarreal.

Real pakt koppositie in Las Palmas

Eerder op de dag leek het voor Real Madrid wel een zomerse voetbalmiddag in het warme Las Palmas, waar bij 22 graden werd gespeeld. Van het vertoonde spel kregen de toeschouwers het niet zo warm, vooral in de eerste helft niet. Real miste zijn geschorste sterspeler Jude Bellingham.

De wedstrijd kende een opmerkelijk begin toen Rodrygo rood had kunnen krijgen voor een actie tegen Las Palmas-keeper Alvaro Valles. Na een kans leek de Braziliaan met een platte hand richting de doelman te slaan. De VAR besloot echter niet in te grijpen.

De spelers van Real Madrid juichen

In de tweede helft kwam de wedstrijd pas los en een strakke aanval werd afgemaakt door de geboren Madrileen Javi Munoz: 1-0. De Koninklijke moest nu op zoek naar doelpunten om de koppositie in handen te krijgen.

De gelijkmaker leek er na een paar minuten al te zijn. De treffer was echter in buitenspelpositie gemaakt door Dani Carvajal. Real bleef doordrukken en Vinícius Júnior kon in de 64ste minuut behendig scoren: 1-1.

Een hoekschop zorgde vijf minuten voor tijd voor de winnende treffer en de drie punten, via het hoofd van de ingevallen Aurélien Tchouaméni.