Frenkie de Jong baalt na een treffer van Athletic Bilbao

Barcelona en De Jong falen in Spaanse beker, net als Girona en Blind

FC Barcelona is uitgeschakeld in de kwartfinales van de Copa del Rey. Op bezoek bij Athletic Bilbao ging het in de verlenging mis voor de ploeg van Frenkie de Jong: 4-2. Ook Girona, met Daley Blind in de basis, bereikte de halve finale niet door een 3-2 nederlaag op Mallorca.

Barcelona begon belabberd aan het duel tegen de club uit het Baskenland. Het duel was pas 36 seconden onderweg toen Bilbao-aanvaller Gorka Guruzeta na een hoop gepruts achterin de bal in het net kon werken.

De ploeg van trainer Xavi leek zich daarna te herstellen. Robert Lewandowski tekende voor de gelijkmaker en Lamine Yamal zette met een prachtig schot van afstand de 1-2 op de borden.

Yamal mist enorme kans

Diezelfde 16-jarige Yamal had vlak voor tijd de winnende op zijn schoen. Omdat Oihan Sancet de gelijkmaker had gemaakt, moesten de Catalanen weer op zoek naar de voorsprong. Yamal omspeelde de doelman en had een leeg doel voor zich, maar de jonge aanvaller schoot hoog over.

Lamine Yamal baalt na zijn gemiste kans

Een verlenging volgde. Daarin werd Iñaki Williams de grote held. De aanvaller schoot in de blessuretijd van de eerste helft de 3-2 binnen, nadat hij eerst de paal had geraakt.

In de blessuretijd van de tweede helft gooide Nico Williams de wedstrijd in het slot met een prachtige voetbeweging. Daardoor is Barcelona, de nummer drie van LaLiga, klaar in de bekerstrijd.

Ook Girona uitgeschakeld

Dat geldt ook voor Girona. In de Spaanse competitie is die ploeg dit seizoen de verrassende koploper, maar in de beker heeft RCD Mallorca de code gekraakt om het team van Blind een halt toe te brengen.

In de kwartfinales van de Copa del Rey verloor Girona het uitduel met 3-2.

Girona uitgeschakeld in de Copa del Rey

Girona gaat in LaLiga als een trein. Na 21 wedstrijden heeft de ploeg van Blind de meeste punten verzameld in de competitie: 52. Een wedstrijd in de kwartfinale van de beker, bij nummer vijftien Mallorca, leek op voorhand geen probleem.

Dat werd het wel. De thuisploeg kwam binnen een half uur al op een 3-0 voorsprong. Cyle Larin en tweemaal Abdón Prats zorgden voor die fantastische start van de thuisploeg.

Vier wissels

Miguel Ángel Sánchez Muñoz, de trainer van Girona, besloot het in de tweede helft over een andere boeg te gooien. Met vier nieuwe spelers, onder wie topschutter Artem Dovbyk, moest het tij gekeerd worden.

Dat lukte niet, ondanks een rode kaart voor Mallorca-verdediger Antonio Raíllo. De 3-1 van Christhian Stuani viel een minuut daarna, maar de aansluitingstreffer liet te lang op zich wachten. Oud-PSV'er Savio maakte die pas in de 96ste minuut.