NOS Nieuws

Navalny duikt na maand afwezigheid weer op in video

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is voor het eerst sinds begin december verschenen in een video. Navalny was vorige maand een tijdlang spoorloos; nadien bleek dat hij naar een nieuw strafkamp ten noorden van de poolcirkel was gebracht.

Pas op Eerste Kerstdag reageerde Navalny via zijn woordvoerder op X, nadat zijn advocaten hem hadden bezocht. Hij liet toen weten dat het naar omstandigheden goed met hem gaat.

Via een videoverbinding spreekt Navalny met Russische verslaggevers. Hij wenst de aanwezigen een gelukkig nieuwjaar en zegt hij onder meer dat hij nog geen post heeft ontvangen. "Maar ik ben ook ver verwijderd van Moskou nu", klinkt het sarcastisch.

Navalny zit al twee jaar vast vanwege het oprichten van een "extremistische beweging". De oppositieleider en Poetin-criticus brengt in Rusland misstanden aan de kaak, waarbij vaak de president betrokken is. Hij is veroordeeld tot negentien jaar celstraf.

Bekijk hier de beelden van Navalny vanuit de strafkolonie IK-3 bij de poolcirkel, op zo'n 2000 kilometer afstand van de Russische hoofdstad:

Navalny duikt na maand afwezigheid weer op: 'Alles is in orde'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl