Videobeeld van Navalny tijdens een hoorzitting in juni
NOS NieuwsAangepast

Russische oppositieleider Navalny terecht: overgebracht naar strafkamp poolcirkel

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny, van wie al wekenlang elk teken van leven ontbrak, is terecht. Zijn advocaten hebben hem vandaag kunnen bezoeken in een strafkolonie in het hoge noorden van Rusland, op de rand van de poolcirkel.

Zijn woordvoerder zegt dat Navalny naar de strafkolonie IK-3 in het plaatsje Charp is overgebracht, op bijna 2000 km ten noordoosten van Moskou. Volgens haar gaat het "naar omstandigheden" goed met hem.

Wekenlang wisten de advocaten van Ruslands bekendste dissident niet waar hij was. Op 11 december kreeg een van zijn advocaten te horen dat Navalny niet meer op de gevangenlijst stond van de strafkolonie IK-6 waar hij tot dan toe verbleef.

Advocaat Ivan Zjdanov bedankt supporters, activisten en journalisten voor de steun.

Navalny zit een straf van 19 jaar uit voor extremisme. Hij zat gevangen in een strafkolonie op ruim 200 km ten oosten van Moskou, maar daar was hij sinds begin deze maand dus niet meer. Navalny's team was bezorgd omdat het slecht zou gaan met zijn gezondheid. Maar zijn team heeft geen details gegeven over Navalny's toestand, anders dan dat het goed met hem gaat.

'Hoogste niveau van isolatie'

De regio waar Navalny naartoe is gebracht staat bekend om de lange, koude winters. Charp ligt op ongeveer 100 km afstand van de mijnbouwstad Vorkoeta, waar in 1932 een van de beruchtste werkkampen van de Sovjet-Unie werd gesticht.

Navalny's stafchef Leonid Volkov noemt het kamp Ik-3 op X het "hoogste niveau van isolatie ter wereld". "Het is bijna onmogelijk daar te komen, zelfs brieven sturen is bijna onmogelijk."

Volgens Navalny's woordvoerder heeft zijn verplaatsing te maken met de Russische presidentsverkiezingen van maart 2024. Hoewel de herverkiezing van president Poetin vaststaat, zou die tegengeluiden zo veel mogelijk in de kiem willen smoren. "Dit gebeurt omdat Aleksej, ofschoon hij gevangen zit, nog altijd de belangrijkste tegenstander van Poetin is", aldus de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl