Russische oppositieleider Navalny is nog altijd spoorloos

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is morgen precies twee weken zoek. Zijn vertrouwelingen hebben nog altijd geen teken van leven van hem gekregen.

De 47-jarige Poetin-criticus zat sinds vorig jaar opgesloten in de beruchte Russische IK-6 strafkolonie. Maar op 11 december kreeg zijn advocaat te horen dat hij daar niet meer op de lijst met gevangenen staat. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.

Eerder waren er berichten dat het slecht gaat met zijn gezondheid. Hij zou ook zijn vergiftigd. Het is onduidelijk hoe het nu met hem gaat.

Zoektocht

Het team van Navalny is bezig met een zoektocht, maar vooralsnog zonder resultaat. Ze gaan fysiek langs bij voorarrestcentra en gevangenissen om te controleren of hun leider zich daar bevindt, vertelt Ivan Zjdanov aan Nieuwsuur. Hij is directeur van het anti-corruptiebureau FBK dat Navalny oprichtte.

"We vragen om hem te zien. Als dat geweigerd wordt door de directie dan weten wij dat die gevangenis door ons is bekeken en dat Aleksej daar niet is."

In oktober zijn ook drie advocaten van Navalny opgepakt. Rusland beschuldigt hen van deelname aan een zogenaamde extremistische gemeenschap en zitten zeker tot en met maart achter de tralies.

"Dat betekent dat zelfs dat laatste stukje in de Russische rechtsstaat, waarvan de schijn werd opgehouden dat die nog bestond - namelijk de advocatuur - nu wordt opgeruimd", zegt Ruslandkenner Hubert Smeets.

Volgens de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial houdt de Russische overheid op dit moment zeshonderd politieke gevangenen vast. Ook mensen uit de cultuursector zijn doelwit.

Zo deed de politie een huiszoeking bij Boris Akoenin, de populairste schrijver van Rusland. Hij schreef vooral misdaadromans en vluchtte onlangs naar Londen. "Het begint echt vrij bespottelijke vormen aan te nemen", zegt Smeets. "Hij is verklaard tot extremist."

Kunstenaar in de cel na actie in supermarkt

Ook kunstenares Aleksandra Skotsjilenko zit in de gevangenis. Zij kreeg vorige maand zeven jaar cel omdat ze in de supermarkt prijskaartjes verving voor informatie over de oorlog in Oekraïne. Haar moeder Nadezjda: "Niemand had het verwacht, want er was geen misdrijf gepleegd. Helaas is er nu een rechtssysteem in Rusland dat zulke repressieve maatregelen kan inzetten."

Hubert Smeets zegt over Navalny dat hij zich niet kan herinneren dat een politieke gevangene in Rusland zo lang zoek is. De vertrouwelingen van Navalny zeggen dat zijn plotselinge verdwijning uit het strafkamp alles te maken heeft met de presidentsverkiezingen volgend jaar. Hij wil Poetin namelijk uitdagen, en zijn team was net begonnen aan de verkiezingscampagne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl