Navalny tijdens een hoorzitting in Rusland eerder dit jaar
NOS NieuwsAangepast

Navalny reageert vanuit nieuwe strafkolonie: 'Nog steeds goed gehumeurd'

Het gaat naar omstandigheden goed met Aleksej Navalny. Dat laat de Russische oppositieleider via zijn woordvoerder weten op X. "Maak je geen zorgen om mij", staat in het bericht. "Iedereen bedankt voor de steun en fijne feestdagen."

Zijn reactie komt een dag nadat zijn advocaten hem hebben bezocht in een nieuw Russisch strafkamp, waar hij deze maand in alle stilte naartoe werd gebracht. Hij meldt dat het transport naar het kamp vermoeiend was en twintig dagen duurde.

Ook grapt Navalny dat hij met zijn gegroeide baard nu de kerstman lijkt en dat hij boven de poolcirkel woont, maar dat er geen rendieren zijn. "Maar ik ben nog steeds goed gehumeurd."

Navalny zit al twee jaar vast vanwege het oprichten van een "extremistische beweging". De oppositieleider en Poetin-criticus brengt in Rusland misstanden aan de kaak, waarbij vaak de president betrokken is. Hij is veroordeeld tot negentien jaar celstraf en zat zijn straf uit in het beruchte strafkamp IK-6.

Onduidelijk waar hij was

Maar sinds 6 december kreeg niemand meer contact met hem. Zijn advocaten kwamen er vijf dagen later achter dat hij niet meer op de lijst van gevangenen in het strafkamp stond, maar het was onduidelijk waar hij dan wel was.

De advocaten van Navalny gingen strafkampen af om hem te zoeken:

Navalny, de beroemdste politieke gevangene van Rusland, al twee weken spoorloos

Zijn achterban maakte zich sindsdien grote zorgen. Er werd nog gezocht bij een andere strafkolonie nabij Moskou, maar ieder spoor van de Poetin-criticus ontbrak. Tot gisteren, toen naar buiten kwam dat hij is overgeplaatst naar de strafkolonie IK-3 bij de poolcirkel, op zo'n 2000 kilometer afstand van de Russische hoofdstad.

Het strafkamp staat bekend om zijn lange en koude winters. De stafchef van Navalny zei op X dat het strafkamp moeilijk te bereiken is, brieven sturen is praktisch onmogelijk. Het verplaatsen van Navalny heeft volgens zijn woordvoerder te maken met de presidentsverkiezingen van komend jaar: Poetin zou ieder tegengeluid in de kiem willen smoren.

De criticus zet zijn strijd ondanks zijn gevangenneming door vanachter de tralies. Met behulp van zijn woordvoerders en advocaten laat hij via sociale media van zich horen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl