NOS Nieuws

Derna drie maanden later: 'We duiken nog steeds dagelijks lichamen op'

  • Daisy Mohr

    Correspondent Midden-Oosten

  • Daisy Mohr

    Correspondent Midden-Oosten

In het Libische Derna kwam drie maanden geleden de zwaarste tropische storm in de regio ooit aan land. Dikke modder en water spoelde een kwart van de stad weg. De ravage is er nog altijd enorm.

De verwoestende vloedgolf sleurde veel mensen mee de zee in. Nog dagelijks worden lichamen uit het water gehaald. Duizenden mensen zijn vermist.

"Op de muren van de stad staat hier geschreven: 'wie stierf overleefde en wie overleefde stierf'", zegt Malak Alhanoshi. En zo voelt het voor haar. Ze heeft geen idee waar haar zus, zwager, hun kinderen en zeker twintig andere familieleden zijn gebleven.

Vloedgolf

"Ik kan niet door zonder antwoorden. Ik denk de hele dag aan ze. Ergens weet ik heus wel dat ze dood zijn, maar ik heb bevestiging nodig om het af te sluiten."

Ze loopt door het getroffen gebied van haar geliefde Derna. Langs het huis van haar zus waar het water tot de derde verdieping kwam. Constant spookt door haar hoofd wat er die nacht gebeurde.

Ze sprak haar zus net voor de vloedgolf een deel van haar huis meesleurde. "Ze zei nog: 'maak je geen zorgen, zus, alles goed hier bij ons'. En dat was de laatste keer dat ik haar sprak." Alleen Alhanoshi en haar ouders overleefden de ramp. Onlangs is DNA afgenomen in de hoop dat te kunnen matchen met de botten die nog dagelijks overal in Derna worden gevonden. "Het duurt allemaal eindeloos."

De internationale hulp die na de ramp naar Derna kwam, is allang weer vertrokken. Maar lokale hulpverleners werken dag-in dag-uit. Zoals Abu Bakr el Sassi en zijn team duikers. Ze gaan dagelijks de zee op met een missie: antwoorden vinden voor de nabestaanden.

Op afstand maakte Midden Oosten correspondent Daisy Mohr met een lokale cameraman deze video over Abu Bakr en zijn team. Elke dag duiken ze nog botten en schedels op. Let op, de video bevat schokkende beelden:

Duiken naar slachtoffers zware overstromingen Derna: 'Tot het laatste botje'

Van wederopbouw is in Derna nog geen sprake, het is vooral puinruimen en zoeken naar stoffelijke overschotten. Naar schatting 40.000 families zijn ontheemd. Hun huis is verdwenen of onbewoonbaar en niemand weet hoeveel duizenden mensen nog vermist worden. Alhanoshi: "Ik denk dat er 24.000 doden en vermisten zijn. Het exacte aantal is nog altijd onduidelijk. We wachten op informatie van de overheid."

Betaalde prijs

Ook Hamdi Beledey zit met vragen: kwamen zijn familieleden in een massagraf terecht, liggen ze onder het puin van hun huis of zijn ze door de enorme kracht van de vloedgolf in zee verdwenen?

De eerste dagen na de ramp ging hij alle ziekenhuizen in de omgeving af. Hij bekeek duizenden lijken in de hoop iemand te herkennen. Zijn ouders en zijn zusje zaten er niet tussen. "De prijs die we betaald hebben is heel erg hoog. Geen schat op deze wereld zal ook maar één van mijn familieleden vervangen. Ik wil verder niets van deze wereld, ik wil ze gewoon vinden", zegt hij terwijl hij zijn tranen niet kan bedwingen.

Hij verloor meer dan twintig familieleden. Het beste waar hij nu op kan hopen is dat hun botten worden gevonden.

In de hoop zoveel mogelijk nabestaanden antwoorden te geven, zoeken de duikers elke dag. "Totdat we het allerlaatste botje uit zee hebben gehaald", zegt El Sassi.

Andere lokale teams spitten in de puinhopen in de stad en komen elke dag weer terug met zakken vol botten. En Alhanoshi houdt de moed er in. "Als architect hoop ik mee te werken aan de wederopbouw. Met elkaar zullen we Derna weer opbouwen. En ik weet zeker: het zal heus mooi worden. Maar wat we niet terug kunnen krijgen, zijn onze mensen, onze vrienden, onze families. En dat doet veel pijn."

Bekijk hier vanuit de lucht wat er op 10 september in Derna gebeurde:

Verwoesting in Libië vanuit de lucht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl