'Libische functionarissen vast tijdens onderzoek naar ramp Derna'
De hoogste openbaar aanklager in Libië zegt dat hij het bevel heeft gegeven om acht functionarissen vast te zetten in verband met het onderzoek naar het instorten van twee dammen. Ruim een week geleden maakte de autoriteiten al bekend dat er een onderzoek kwam naar de verwoestende dambreuken in de stad Derna. De openbaar aanklager wil nu dat acht huidige en voormalige functionarissen worden vastgehouden zolang het onderzoek naar de ramp loopt.
Gisteren werden zeven van hen ondervraagd, staat in een verklaring. Persbureau AP schrijft dat die ondervragingen gingen over beschuldigingen van wanbeheer, nalatigheid en andere fouten die hebben bijgedragen aan de ramp. Het gaat om (oud-)medewerkers van de autoriteiten die zich bezighouden met de watervoorzieningen en het dammanagement.
Als achtste werd ook de voormalige burgemeester van Derna ondervraagd. Hij werd na de ramp ontslagen. Vorige week was er een grote demonstratie van de inwoners in Derna. Boze demonstranten staken toen zijn huis in brand. Ze vinden dat de lokale overheid heeft gefaald bij het beschermen van de stad tegen het water.
In tweeën
Volgens deskundigen is het instorten voor een deel te wijten aan de slecht onderhouden infrastructuur in Libië. Mogelijk is het geld dat was bedoeld voor onderhoud van de bouwwerken voor andere zaken gebruikt.
De dammen werden gebouwd in de jaren 70 van de vorige eeuw. In een rapport in 2021 werd opgetekend dat ze niet waren onderhouden, hoewel er in 2012 en 2013 ruim 2 miljoen dollar voor was gereserveerd.
In Libië woedt al meer dan tien jaar een gewapend conflict dat het land in tweeën verdeelt: een westelijk deel en een oostelijk deel, met allebei een eigen bestuur. De regering in het westen wordt erkend door de Verenigde Naties. De getroffen stad Derna ligt in het oostelijke deel van het land.
Duizenden vermist
Als gevolg van een storm viel ongeveer twee weken geleden in korte tijd een enorme hoeveelheid neerslag in het oosten van Libië. Daardoor braken bij de havenstad Derna twee dammen door, met overstromingen en modderstromen als gevolg. Duizenden mensen kwamen om, duizenden worden er nog vermist en de schade is enorm.
Lokale en internationale reddingsteams zoeken in de modder en tussen de ingestorte gebouwen nog naar lichamen. Ook op de Middellandse Zee wordt gezocht naar de lichamen van slachtoffers die werden meegesleurd door het water.
Correspondent Daisy Mohr ging mee met een team dat lichamen zoekt in zee en op het strand. Ze verzamelen ook dna-materiaal om overledenen te kunnen identificeren. Volgens de vrijwilligers liggen er nog veel kinderen in zee en onder het puin:
Volgens VN-hulporganisatie OCHA beschadigde de overstromingen een derde van de gebouwen en infrastructuur in Derna. De autoriteiten hebben volgens OCHA het zwaarst getroffen gebied van de stad geëvacueerd. Alleen zoek- en ambulanceteams zijn er overgebleven. Eerder schatte de hulporganisatie in dat er zo'n 884.000 Libiërs zijn getroffen door de ramp.
Volgens het Rode Kruis is een van de grootste uitdagingen in het gebied nu het leveren van schoon (drink)water. Door de overstromingen zijn ook watersystemen en rioleringen verwoest.
Er wordt onder meer gevreesd voor de uitbraak van cholera.