Deze villa in het Libische Derna is intact gebleven ondanks de verwoestende overstroming
NOS Nieuws

'Wonderhuis' in rampgebied in Derna fascineert Libiërs

Arabische media noemen het een 'wonderhuis': in de Libische stad Derna staat een witte villa te midden van een dikke laag modder in een totaal verwoeste omgeving fier overeind.

"Deze foto maakt me blij en tegelijkertijd ook verdrietig", schrijft een Libische vrouw op Facebook. Anderen vragen zich af hoe het huis kon blijven staan, terwijl alles eromheen werd verwoest door een modderstroom.

"Is dit niet gefotoshopt?", vraagt een Libiër. 'Waar is de modder aan de muur?' Er staan in het gebied nog meer gebouwen overeind, maar die zijn vaak beschadigd en zitten onder de modder. Deze witte villa is schoon en onaangetast.

Satellietbeelden

De lokale journalist Waleed Al-Taleb liet zaterdag een drone vliegen boven Derna "om de beelden met de wereld te delen", zei hij tegen Al Jazeera. Op zijn Facebook-pagina plaatste hij tientallen luchtfoto's van de ravage in de stad. Op een van die beelden staat het grote huis dat de overstroming moeiteloos heeft doorstaan.

Het 'wonderhuis' is ook te zien op satellietbeelden die persbureau Reuters na de ramp heeft gepubliceerd. De villa werd in 2016 gebouwd op nog geen 400 meter afstand van de Middellandse zee. Een lokale imam zou de eigenaar zijn.

De 'eenzame' witte villa is ook te zien op sattellietbeelden

Al-Taleb benadrukt dat zijn foto van het ongeschonden gebouw "honderd procent echt" is, en niet gefotoshopt. "Dit zijn mijn woorden en daar mag je mij aan houden", verklaart de journalist op Facebook.

Tienduizenden ontheemden

Derna in het noordoosten van Libië werd op 10 september zwaar getroffen door een overstroming, als gevolg van twee damdoorbraken na hevige regenval die storm Daniel veroorzaakte. Een metershoge vloedgolf verwoestte een groot deel van de stad. Het officiële dodental staat op 3958, nog duizenden mensen zijn vermist.

Onderzoekers van de Libische overheid in de hoofdstad Tripoli schatten dat zo'n 1500 gebouwen in Derna door de ramp zijn beschadigd of verdwenen. Volgens cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn zeker 43.059 mensen in het gebied ontheemd geraakt.

Correspondent Daisy Mohr ging in Derna mee met een team dat lichamen zoekt in zee en op het strand:

Zoeken naar lichamen in Libië: 'Ontelbaar veel slachtoffers'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl