Opruimwerkzaamheden in de zwaargetroffen stad Derna
NOS NieuwsAangepast

Regering tegen journalisten in rampgebied Libië: loop niet zo in de weg

Het grote aantal journalisten in het rampgebied in het Libische Derna is "belemmerend" voor reddingswerkers. Dat zegt minister Chkiouat van de regering die het oostelijke deel van Libië bestuurt tegen persbureau Reuters.

Sommige journalisten die verslag doen vanuit het rampgebied zeggen dat ze de zwaargetroffen stad moeten verlaten. Volgens Chkiouat mogen journalisten wel in Derna blijven, maar moeten ze niet in de weg lopen bij reddingsoperaties.

Brandstichting

Het verzoek volgt op een grote demonstratie van de inwoners gisteren in Derna. Boze demonstranten staken toen de woning van de ontslagen burgemeester in brand. Ze vinden dat de lokale overheid heeft gefaald bij het beschermen van de stad tegen het water.

In Libië is een gerechtelijk onderzoek aangekondigd door de hoogste openbaar aanklager. Mogelijk is geld dat was bedoeld voor het onderhoud van twee dammen voor andere zaken gebruikt.

Vorige week werd de stad door een overstroming getroffen, als gevolg van twee damdoorbraken na hevige regenval die storm Daniel veroorzaakte. De ramp heeft aan duizenden mensen het leven gekost. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie staat de dood van 3958 slachtoffers vast.

Vermisten

Daarnaast zijn er nog duizenden mensen vermist. Ruim een week na de ramp is Derna deels veranderd in een ruïne vol modder, waar families nog steeds zoeken naar vermisten.

Het land is sinds de dood van dictator Kadhafi in 2011 verwikkeld in een gewapend conflict, waardoor het in tweeën is verdeeld: een westelijk deel en een oostelijk deel, met allebei een eigen bestuur. De regering in het westen wordt erkend door de Verenigde Naties. De getroffen stad Derna ligt in het oostelijk deel van het land.

Correspondent Daisy Mohr was dit weekend in het rampgebied:

Correspondent Daisy Mohr in rampgebied Libië: 'Kwart van stad is verwoest'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl