Sarina Wiegman op de training van de Engelse voetbalploeg
NOS Voetbal

Kan Wiegman tegen Oranje het tij nog keren? 'Engelse verdedigers niet de snelsten'

Oranje vecht een duel op het scherp van de snede uit met Engeland op Wembley vanavond.

De Nederlandse vrouwen wonnen het thuisduel en hebben in de Nations League-groep de beste kaarten. Een gelijkspel is genoeg om Engeland in de eindstand voor te blijven, maar de Britten - gecoacht door Sarina Wiegman - moeten winnen om zich nog te kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

Wat is er nodig voor Oranje om de Europees kampioen en WK-finalist van afgelopen zomer ook in eigen huis te verslaan? Kan Wiegman het tij keren? "Dat gaat heel moeilijk worden", denkt NOS-analist Leonne Stentler.

Engeland verloor drie van de laatste vijf wedstrijden en heeft last van een opeenstapeling van kleine problemen.

Stentler: "Kansen worden niet afgemaakt, zoals je zag in de met 3-2 verloren wedstrijd tegen België. Daarnaast is aanvoerster Millie Bright uitgeschakeld vanwege een blessure. Leah Williamson is al langer geblesseerd, en juist Bright verving haar als teamcaptain. Dat is wel veel om op te lossen."

Kwetsbaarheid

Volgens Stentler ligt de kwetsbaarheid van Engeland achter hun centrale defensie. "Zeker wanneer zij moeten winnen - dat zagen we ook op het afgelopen WK - ligt er voor de tegenstander in de omschakeling vaak veel ruimte. De Engelse verdedigers zijn niet de snelsten."

Daar kan Oranje slim gebruik van maken. Zeker in een selectie die maar liefst acht aanvalsters telt.

Stentler: "Lineth Beerensteyn is met één goede pass achter die laatste linie. Net als Shanice van de Sanden, ook zij loopt zich snel vrij richting het strafschopgebied. Als je Alex Greenwood bent en de laatste twintig minuten komt ineens Van de Sanden erin voor Beerensteyn, denk je: gáán we weer in volle sprint. Dan ben je wel klaar. Ik denk dat zo'n wissel voor Andries Jonker een lekkere joker is om in te zetten."

Engeland-Nederland

Oranje gaat met nog twee duels te gaan aan kop in de poule met 9 punten, Engeland staat derde met 6 punten. Alleen de groepswinnaar houdt kans op de Olympische Spelen.

Omdat Nederland de Engelsen in september in Utrecht versloeg (2-1) en het onderling resultaat doorslaggevend is bij een gelijk aantal punten, moet de ploeg van Wiegman vrijdag voor eigen publiek winnen. Voor Nederland volstaat vrijdagavond remise en dinsdag winst op België.

Mannetje tekort?

Het grootste vraagstuk voor analist Stentler is toch wel: hoe gaat Engeland starten? "Wiegman is teruggegaan naar het 4-3-3 spelsysteem, wat toch nog niet helemaal overtuigend is. Start ze nu toch met twee buitenspelers in 4-3-3 om het 5-3-2-systeem van Nederland kapot proberen te maken? Of juist niet, omdat je daarmee ook weer kwetsbaar bent met op het middenveld continu een mannetje tekort? Voor haar heb ik er een slecht gevoel over."

Stand groep A1 Nations League, Nederland staat bovenaan, Engeland derde

Wiegman gaf gisteren op een persconferentie zelf een tipje van de sluier over haar tactiek. "Ik ga geen grote dingen veranderen, want in de wedstrijden die we verloren speelden we op zich goed voetbal."

Thuisvoordeel: veel geluid

Vanavond zijn er zo'n 75.000 fans bij het cruciale Nations League-duel. De Oranjevrouwen kwamen nog niet eerder voor zo veel toeschouwers in actie. Als ervaringsdeskundige weet de Engelse aanvalster Lauren Hemp dat spelen op Wembley de Engelse voetbalsters een boost geeft.

"We weten wat ons te doen staat en hebben eerder laten zien júíst te presteren als de druk erop staat", zei de 23-jarige speelster van Manchester City zelfverzekerd. "We hebben hier al veel grote wedstrijden gespeeld en die allemaal gewonnen. Fans maken hier altijd veel geluid en dat is belangrijk voor ons."

Roord: 'Iedereen is tegen ons, maar dat zetten we om in energie'

Wembley biedt plaats aan 90.000 toeschouwers en is het grootste stadion van Engeland. En bijna ook van Europa, waar alleen het stadion van FC Barcelona (Camp Nou) meer plek heeft.

"Wembley is wel iets speciaals", zegt Vivianne Miedema, die op speelminuten hoopt na haar zware knieblessure. Ook Lieke Martens verheugt zich, maar zegt nuchter: "Zij hebben thuisvoordeel, maar wij willen de dag winnend afsluiten. Dat ik kan zeggen dat ik op Wembley heb gespeeld, is mooi meegenomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl