Zwitserland laat EK-ticket glippen in uitgesteld kwalificatieduel met Israël

Zwitserland heeft woensdagavond een zeker lijkend ticket voor het EK voetbal in Duitsland uit handen gegeven. In de slotfase van het uitgestelde duel met Israël werd een 0-1 voorsprong ongedaan gemaakt: 1-1.

Met een overwinning was plaatsing voor de eindronde een feit geweest voor de Zwitsers.

Zwitserland laat een EK-ticket glippen

De wedstrijd tussen Israël en Zwitserland had op 9 oktober gespeeld moeten worden, maar door de oorlog tussen Hamas en Israël werd de wedstrijd uitgesteld. Doordat er nog altijd oorlog woedt, was de wedstrijd woensdagavond in de Pancho Arena in Hongarije.

Israël had bij winst op Zwitserland nog een goede kans gemaakt op rechtstreekse plaatsing voor het EK, maar daar speelde de ploeg voor rust niet naar. De Zwitsers waren veel sterker en kwamen na 36 minuten op voorsprong. Ruben Vargas kon, geheel vrijstaand, de 1-0 binnenkoppen.

De Israëliërs konden hun handen dichtknijpen dat het bij rust bij die minimale voorsprong bleef.

Loon naar werken

Na rust besefte Israël beter dat het nog een kans had om zonder de play-offs het EK te bereiken, maar de ploeg had geen geluk. De 1-1 leek te worden binnengekopt door Anan Khalaili, maar hij raakte de lat. Daarna werd een Zwitserse handsbal niet bestraft met een penalty.

Maar de ploeg van bondscoach Alon Hazan kreeg twee minuten voor tijd alsnog loon naar werken. Shon Weissman bracht de Israëlische fans wat vreugde met een late gelijkmaker.

Een overwinning zat er niet meer in voor Israël, ondanks het feit dat Zwitserland de wedstrijd met tien man eindigde na een stevige tackle van Edimilson Fernandes.

Voor Israël is rechtstreekse plaatsing door de nederlaag tegen Kosovo en het gelijkspel tegen Zwitserland een moeilijk verhaal geworden. Met nog twee wedstrijden te spelen, staat de ploeg vier punten achter op Zwitserland en Roemenië, die nu op de plekken voor kwalificatie voor het EK staan.

Zwitserland had het EK al kunnen halen vanavond, maar moet het ticket voor Duitsland nu veiligstellen in de wedstrijd tegen Kosovo aanstaande zaterdag.