Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Oproep om noorden Gazastrook te verlaten nu 'urgent' • Aanklager Strafhof bij grensovergang Gaza

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Stille tocht Eindhoven blijft niet stil

Een stille tocht in Eindhoven, die bedoeld was om alle slachtoffers van het conflict tussen Israël en Palestijnen te herdenken, is uitgelopen op een tocht die vooral tegen Israël was gericht. Er werden leuzen geroepen zoals "Free Palestine" en "Israël terrorists", schrijft Omroep Brabant.

Aan de tocht deden zo'n 500 mensen mee. De organisatoren van Our Children Our Voice riepen op om stil te zijn, maar dat lukte niet. De tocht verliep volgens Omroep Brabant verder vreedzaam en zonder incidenten.

Biden tegen Netanyahu: houd je aan internationaal recht

President Biden heeft de Israëlische premier Netanyahu gezegd dat de noodhulp aan Gaza "onmiddellijk en aanzienlijk" moet worden vergroot. Dat meldt het Witte Huis in een verklaring. De twee spraken elkaar vanochtend over de telefoon. Vandaag zouden 33 vrachtwagens met noodhulp de grensovergang bij Rafah zijn gepasseerd. Voor de aanval van Hamas op 7 oktober werd de Gazastrook door honderden vrachtwagens per dag bevoorraad.

Biden riep Netanyahu nogmaals op om de burgers in Gaza in de strijd tegen Hamas zo veel mogelijk te sparen. Israël heeft het recht om zijn eigen burgers te beschermen tegen terrorisme, zegt het Witte Huis in de verklaring. Maar Biden benadrukte de noodzaak om dat "in lijn met het internationale humanitaire recht te doen waarin de bescherming van burgers vooropstaat".

Daarnaast spraken de twee over het opsporen van de gijzelaars die Hamas-strijders op 7 oktober meenamen naar de Gazastrook.

Oproep om noorden Gazastrook te verlaten nu 'urgent'

Het Israëlische leger zegt dat de oproep aan Palestijnen om het noorden van de Gazastrook te verlaten nu "urgent" is.

Hoofdwoordvoerder Daniel Hagari van de Israëlische strijdkrachten herinnerde eraan dat het leger de bewoners van het noorden van de Gazastrook opriep tijdelijk naar het zuiden te vertrekken voor hun persoonlijke veiligheid. "We benadrukken nu dat dit een urgente oproep is", zei hij op televisie.

Hij voegde eraan toe dat er 239 mensen door Hamas gegijzeld worden gehouden.

Legerwoordvoerder Daniel Hagari

Vliegveld Dagestan gesloten na bestorming menigte, op jacht naar Joodse passagiers

In de Russische autonome republiek Dagestan is de grootste luchthaven van de hoofdstad Machatsjkala gesloten vanwege anti-Joodse protesten. Betogers bestormden de luchthaven toen er een vliegtuig uit Tel Aviv was geland. Op beelden is te zien hoe het vliegveld wordt overgenomen door demonstranten, en passagiers terug het vliegtuig in vluchten.

Ook zouden demonstranten auto's controleren die de luchthaven verlaten.

Het is de laatste van een reeks antisemitische incidenten in de republiek in de noordelijke Kaukasus. Gisteren demonstreerde een menigte in een andere stad in Dagestan, Chasavjoert, voor een hotel dat volgens geruchten "vol Joden" zat. De menigte eiste dat de gasten zich lieten zien. Toen dat niet gebeurde, begonnen ze het hotel te bekogelen met stenen. Een afvaardiging van de betogers mocht het hotel in om te zien dat er geen Joden waren.

Op het centrale Leninplein in Machatsjkala was gisteren ook een anti-Israëlisch protest. De betogers eisen dat Dagestan geen Israëlische Joden toelaat.

Dagestan, dat grenst aan Georgië, Tsjetsjenië en Azerbeidzjan, heeft een overwegend islamitische bevolking. Er wonen ook enkele duizenden Joden.

Anti-Joodse demonstranten in Dagestan bestormen vliegtuig uit Tel Aviv

Aanval van Israël op doelen in Libanon

Het Israëlische leger heeft opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Libanon. Dat was het antwoord op afvuren van tien raketten op Israël, zegt het leger.

Een zo'n raket kwam neer op een huis in de Israëlische plaats Kiryat Shmona, dicht bij de grens met Libanon. Dat richtte schade aan, maar er vielen geen slachtoffers.

Thailand boos op Israël voor tonen onthoofdingsvideo

Het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt het optreden van de Israëlische ambassadeur donderdag bij de VN in New York. Hij toonde bij een debat in de Algemene Vergadering over de Hamas-aanvallen van 7 oktober een video waarin een Hamas-strijder iemand probeert te onthoofden. Het slachtoffer zou een Thai zijn geweest.

"Deze verschrikkelijke wreedheid heeft niet alleen de woede gewekt van de Thaise bevolking, maar ongetwijfeld ook van mensen over de hele wereld", stelt de verklaring. "Het ministerie keurt het tonen van dit soort beelden af, omdat het niet van het juiste respect en mededogen getuigt jegens de overledene en zijn familie."

In het grensgebied met de Gazastrook werkten veel Thaise gastarbeiders. Volgens de Thaise autoriteiten werden 32 van hen op 7 oktober door Hamas gedood en raakten 19 Thai gewond. Nog eens 19 zouden door Hamas worden gevangengehouden in de Gazastrook.

De Israëlische ambassadeur in de VN-vergadering. Het is niet duidelijk of hij hier de onthoofdingsvideo toont

Aanklager Internationaal Strafhof bij grensovergang Gaza

Aanklager Karim Khan van het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de grensovergang tussen Egypte en Gaza bij Rafah bezocht. Hij hoopt dat hij de Gazastrook in mag en ook dat hij Israël kan bezoeken, zegt hij in een video op X.

Khan zegt verder dat er hulpgoederen naar binnen moeten. "Er zouden geen belemmeringen moeten zijn voor het leveren van noodhulp aan kinderen, vrouwen en mannen." Hij sloot niet uit dat tegenhouden van noodhulp een misdrijf is dat voor het Strafhof kan worden gebracht.

Khans voorganger begon in 2021 met een onderzoek naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Palestijnse gebieden. Daarbij wordt zowel naar Israël als naar Palestijnen gekeken. Israël erkent het hof niet. Dat betekent dat het zich niet aan uitspraken van het hof gebonden voelt.

Politie: 6000 mensen bij pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag

Volgens de politie hebben zo'n 6000 mensen meegedaan aan een pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag. Ze trokken in een lange stoet vanaf het Malieveld langs onder meer de Hofvijver en Plein 1813. De betoging, die aan het eind van de middag was afgelopen, verliep zonder incidenten.

De organiserende partijen willen een staakt-het-vuren in Gaza en eisen dat Nederland alle banden met Israël verbreekt. Volgens de organisatoren "vormen de burgerdoden die vielen bij de aanval van Hamas de aanleiding om de Palestijnen nog verder te dehumaniseren".

Tot de demonstratie was opgeroepen door tientallen organisaties, waaronder verschillende lokale afdelingen van de politieke partij Bij1, Een ander Joods geluid, Stop Wapenhandel, de Palestijnse Gemeenschap Nederland, Het Nederlands Palestina Komitee, de Internationale Socialisten, de Rode Morgen en Students for Justice in Palestina.

De deelnemers trokken vanaf het Malieveld door de binnenstad

Rode Kruis: evacuatie al-Quds-ziekenhuis onmogelijk

De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat de evacuatie van het al-Quds-ziekenhuis in Gaza onmogelijk is. Volgens de Rode Halve Maan, de lokale afdeling van het Rode Kruis, liggen er zeker 400 mensen in het ziekenhuis, onder wie patiënten die op de intensive care aan de beademing liggen en baby's in couveuses.

Ook hebben 14.000 mensen hun toevlucht gezocht in het ziekenhuis in Gaza. Vanmiddag waren volgens hulpverleners ter plekke op enkele tientallen meters van het ziekenhuis beschietingen.

Volgens de Rode Halve Maan heeft het Israëlische leger de onmiddellijke evacuatie van het ziekenhuis gelast. Een woordvoerder van het Israëlische leger wilde daar geen commentaar op geven.

Het al-Quds-ziekenhuis wordt gerund door de Palestijnse Rode Halve Maan. De veiligheid van hulpverleners, patiënten en burgers in het ziekenhuis moet gewaarborgd blijven, zegt de organisatie.

De paniek in het ziekenhuis is groot, nadat er dichtbij is gebombardeerd. Over doden en gewonden is niets bekend:

Paniek en rook in Al-Quds-ziekenhuis na beschietingen in de buurt

Buitenlandse Zaken: contact met enkele Nederlanders in Gaza hersteld

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het contact met enkele Nederlanders in de Gazastrook hersteld. Dat was een tijdje onmogelijk omdat zowel de stroom als het internet was uitgeschakeld. "In ons contact vragen we hoe het met ze gaat en proberen we ze te steunen in deze moeilijke situatie", laat het ministerie weten. Het probeert ook Nederlanders te bereiken met wie gisteren of vandaag geen contact is geweest.

Houders van een buitenlands paspoort hebben de Gazastrook nog steeds niet kunnen verlaten. Zodra daar informatie over is, licht het ministerie de Nederlanders daarover in. Dat zijn er voor zover bekend 23. Nederland blijft druk uitoefenen om dit mogelijk te maken, aldus het ministerie.

Israëlische leger: 'Terroristen gedood bij strijd in noordelijk deel Gaza'

Het Israëlische leger zegt dat bij de strijd in het noordelijke deel van de Gazastrook "terroristen" zijn gedood. Een exact aantal wordt niet genoemd.

Onder de doden zouden Hamas-strijders zijn die dicht bij een grensovergang uit een ondergrondse tunnel opdoken. Anderen zouden zijn gedood nadat grondtroepen hulp van de luchtmacht hadden ingeroepen.

Politie Israël brengt Arabische studenten in veiligheid

De politie in de Israëlische kustplaats Netanya heeft gisteravond Arabisch-Israëlische studenten ontzet.

Volgens de Israëlische krant Haaretz probeerden honderden Joodse inwoners van Netanya het huis van de studenten binnen te komen en schreeuwden ze "Dood aan de Arabieren". Nadat de weg was vrijgemaakt, zijn de studenten naar een veilige plaats gebracht.

Volgens bewoners van de wijk hadden de studenten de sabbat verstoord door Arabische muziek hard af te spelen en met eieren naar synagogebezoekers te gooien.

Nederlanders hebben weer contact met familie

Nederlanders met familie in Gaza hebben door het gedeeltelijke herstel van de communicatiemogelijkheden met Gaza weer contact kunnen maken.

"We zijn toen meteen gaan bellen met onze familie en kregen ook contact", zei Esther van der Most tegen de NOS. "Het voelt als een opluchting, maar tegelijkertijd niet, want de situatie is nog precies hetzelfde."

Bij een schoonzus van haar vlogen stukken van een raket de kinderkamer binnen. "Gelukkig zaten zij op dat moment in een andere kamer, maar het komt wel steeds dichterbij."

Esther van der Most was even het contact met haar schoonfamilie kwijt

Israël: afspraken over toelaten meer hulp voor bevolking van Gaza

Israël zegt dat het veel meer hulp aan de bevolking van Gaza wil toelaten. Een woordvoerder van de organisatie die daar verantwoordelijk voor is, spreekt van een "dramatische verhoging".

Er zouden afspraken met de VS, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten zijn gemaakt over controle van de vrachtwagens waarmee de goederen worden aangevoerd. Israël wil voorkomen dat de vrachtwagens wapens en munitie voor Hamas meenemen. De inspectie vindt plaats aan een grensovergang tussen Israël en Egypte. Daarna rijden de vrachtwagens naar de grensovergang tussen Egypte en Gaza bij Rafah. Daar neemt de VN het toezicht op de vrachtwagens over.

Volgens de hulporganisatie Rode Halve Maan zijn vandaag bij Rafah tien vrachtwagens met hulpgoederen de Gazastrook binnengereden. Sinds het begin van de oorlog, drie weken geleden, brengt dat het totaal op 94, terwijl de bevolking van Gaza normaal door honderden vrachtwagens per dag wordt bevoorraad.

Vrachtwagens met hulpgoederen voor de grensovergang bij Rafah

Demonstratie in Den Haag, straks ook in Amsterdam en Eindhoven

In Den Haag is een pro-Palestinademonstratie bezig op het Malieveld. Het is een initiatief van het Palestina Noodcomité. Dat wil dat de Nederlandse regering "alle beschikbare diplomatieke middelen" inzet om de aanvallen op Gaza door Israël te stoppen.

Volgens de organisatie voltrekt zich daar een genocide en is de reactie van de westerse landen hypocriet omdat ze Israël onvoorwaardelijk zouden steunen. Dat laatste geldt volgens de organisatie ook voor Nederland. "Zolang Nederland niet ingrijpt tegen de oorlogsmisdaden van zijn bondgenoot, is het medeplichtig", stelt de organisatie in de oproep voor de demonstratie.

Er zijn in verband met de oorlog in Gaza vandaag meer demonstraties. Zo is er in Amsterdam een "vredeswandeling" georganiseerd door Amsterdamse vrouwen. In Eindhoven begint aan het begin van de avond een stille tocht die speciale aandacht vraagt voor de kinderen in Gaza.

  • ANP
    De demonstratie in Den Haag
  • ANP
    De demonstratie in Den Haag
  • ANP
    De demonstratie in Den Haag
  • ANP
    De demonstratie in Den Haag

Rutte sprak met Netanyahu: 'Meer steun voor inwoners Gaza'

Demissionair premier Rutte heeft telefonisch gesproken met zijn Israëlische ambtgenoot Netanyahu, meldt hij op X. Hij heeft in het gesprek "benadrukt dat er met grote spoed dramatisch meer steun moet worden toegelaten voor de onschuldige inwoners van Gaza". "Zij hebben nu water, voedsel, brandstof en medische hulp nodig. Dit is ook nodig voor de wereld om Israël te blijven steunen. Daarvoor zijn humanitaire pauzes nodig", aldus Rutte.

Daarnaast bespraken Rutte en Netanyahu, zo zegt de demissionair premier, de mogelijkheid om Gaza humanitair te bevoorraden vanuit Cyprus, dus over zee. Rutte noemde terughoudendheid in militair optreden noodzakelijk, "om regionale escalatie en zo veel mogelijk onschuldige burgerdoden te voorkomen." Hij zei dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen, maar dat het land "ook is gehouden aan te tonen dat het proportioneel handelt."

In het kader daarvan sprak Rutte ook over het perspectief voor de Palestijnen: "Een eigen veilige staat naast een veilig Israël. Juist in deze donkere periode moeten we de kans proberen aan te grijpen om het gesprek hierover weer op te starten."

Verslaggever: 'Extreem luide bombardementen bij Al-Quds-ziekenhuis'

Een verslaggever van Al Jazeera meldt dat het gebied rondom het Al-Quds-ziekenhuis in Gaza wordt gebombardeerd. "Ik woon dicht bij het Al-Quds-ziekenhuis. Het bombardement eromheen was behoorlijk luid. Omdat het soort bombardementen dat wordt uitgevoerd zeer krachtig is, hebben ze niet alleen impact op hun doelen, maar ook op de omliggende gebieden", zegt ze.

Eerder meldde de Rode Halve Maan in Gaza, de zusterorganisatie van het Rode Kruis, "ernstige bedreigingen" te hebben ontvangen van het Israëlische leger om het Al-Quds-ziekenhuis in de Gazastrook onmiddellijk te evacueren omdat het gaat worden gebombardeerd.

Het ziekenhuis is niet direct getroffen, zegt de Al Jazeera-verslaggever. "Maar gebieden eromheen zijn wel doelwit geweest. Dit heeft bij patiënten tot grote angst geleid. De directeur van het ziekenhuis zei dat ze niet gaan evacueren omdat dit zou kunnen resulteren in de dood van patiënten, inclusief de premature baby's in couveuses, en van degenen die op de intensivecare-afdeling liggen. In totaal zijn er ongeveer 14.000 mensen, plus degenen die onderdak zoeken."

Rookwolken bij Al-Quds-ziekenhuis in Gaza

Ameera uit Gaza: 'Evacueren is heel moeilijk'

"De situatie in Gaza is heel moeilijk", zegt de Palestijnse journalist Ameera tegen de NOS in een update. "Voortdurende bombardementen de afgelopen nacht en vanochtend. We hebben contact weten te leggen met onze familieleden maar we weten niet of ze in staat zijn om naar het zuiden te gaan of Gaza te verlaten. Transport is ook heel moeilijk en er is weinig brandstof over in Gaza. Dus het wordt heel moeilijk om te evacueren."

In Khan Younis, in het zuiden, zijn ook veel gewonden naar het plaatselijke ziekenhuis overgebracht, zegt Ameera. "Hetzelfde geldt voor andere ziekenhuizen in de Gazastrook. Hoewel de situatie daar moeilijker is dan hier in het zuiden, gaan de bombardementen overal door."

Foto's: protest in Madrid ter ondersteuning van de Palestijnen

In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn vandaag duizenden mensen de straat op gegaan om het Palestijnse volk te ondersteunen. Ook een Spaanse vicepremier, tevens minister van Arbeid, liep mee.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • ANP
  • ANP
    Vice-premier en minister van Arbeid Yolanda Díaz Pérez (midden)
  • ANP

Imam en rabbijn pleiten voor verbinding: 'We kennen elkaar niet meer'

De gebeurtenissen in Israël en Gaza leiden zowel bij Joden als moslims in Nederland tot veel verdriet. Dat zeiden rabbijn Awraham Soetendorp en jongerenimam Shamier Madhar in Buitenhof. De twee deden een oproep om te zoeken naar verbinding.

"Laten we met elkaar in gesprek gaan", zei Madhar. "Daarmee laat je zien dat je gelijkwaardig bent en dan kun je laten zien waar je elkaar in kunt vinden. We kennen elkaar niet meer. Het lijkt wel of we religieus analfabeet zijn geworden."

"Ik zou willen dat deze televisie-uitzending een soort huiskamer is en dat die warmte naar buiten toe gaat", zei Soetendorp, die de hand pakte van Madhar. "Laten we elkaar de hand vasthouden, en ook met het hart. Er kunnen verschillen van mening ontstaan, maar we houden elkaar vast."

In de uitzending gaven de mannen elkaar de hand en omhelsden zij elkaar:

Imam en rabbijn schudden elkaar de hand in uitzending Buitenhof

'Dodental Gaza loopt op naar meer dan 8000'

Het totale dodental in Gaza als gevolg van de oorlog tussen Hamas en Israël is vandaag gestegen naar 8005. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid in Gaza bekendgemaakt, melden verschillende media. Het ministerie van Volksgezondheid wordt geleid door Hamas zelf. De beweringen kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd maar worden door verschillende hulporganisaties wel als betrouwbaar gezien.

VN-chef Antonio Guterres heeft vandaag zijn afschuw geuit over het aantal doden. "Het aantal burgers dat is gedood en gewond is totaal onaanvaardbaar. De wereld is getuige van een humanitaire catastrofe die zich voor onze ogen afspeelt", zei Guterres tijdens een bezoek aan de de Nepalese hoofdstad Kathmandu.

Hij riep opnieuw op tot een staakt-het-vuren om een einde te maken aan het bloedvergieten. "De situatie in Gaza wordt met het uur wanhopiger. Ik betreur het dat Israël in plaats van een broodnodige humanitaire pauze, gesteund door de internationale gemeenschap, zijn militaire operaties heeft geïntensiveerd."

Een vader heeft het lichaam van zijn zoon in handen, vlak voor zijn begrafenis vandaag

'Israël heropent tweede waterleiding naar Gaza'

Israël heeft een tweede waterleiding naar de Gazastrook heropend, meldt de Israëlische krant The Times of Israël. Het water werd afgesloten op 9 oktober, in de nasleep van de terroristische aanval van Hamas in het zuiden van Israël. Vorige week werd een eerste waterleiding al gedeeltelijk geopend, de derde is nog dicht.

Volgens de autoriteiten stroomt er nu 28,5 miljoen liter water per dag naar het Palestijnse gebied. Dat is iets meer dan de helft van de hoeveelheid die Israël voor het begin van de oorlog leverde. In tijden van relatieve rust kwam zo'n 10 procent van het water in de Gazastrook uit Israël.

Gaza voorziet voor het grootste deel in zijn eigen drinkwater, maar door bombardementen zijn veel waterzuiveringsinstallaties beschadigd geraakt. Ook kunnen veel pompen niet functioneren door het tekort aan brandstof. Met vrachtwagens is de afgelopen week water de Gazastrook binnengebracht, maar die hoeveelheden zijn niet voldoende.

Rook boven de Gazastrook tijdens een bombardement

Wanhoop groot in tentenkamp in Gaza

In dit kamp in Gaza is de wanhoop groot: 'Liever gestorven onder puin'

Rode Kruis: 'Ziekenhuis mag nooit doelwit zijn'

Het Rode Kruis noemt de berichten over dat het Al-Quds-ziekenhuis in Gaza gebombardeerd zou gaan worden "extreem zorgwekkend". "Hulpverleners en burgers en medische faciliteiten mogen nooit een doelwit zijn", zegt Rode Kruis-woordvoerder Bastiaan van Blokland in het NOS Radio 1 Journaal.

Of het ziekenhuis echt geëvacueerd wordt durft Van Blokland niet te zeggen. "De laatste update die ik heb gekregen is dat ze de mensen die hulp willen hebben, die hulp ook willen geven." In Gaza zouden de communicatienetwerken die gisteren platlagen weer hersteld zijn, werd vandaag bekendgemaakt. "Ik begrijp dat er langzamerhand weer contact mogelijk is, maar ik ga ervan uit dat het niet heel stabiel is. Gisteravond heeft een hulpverlener van de Palestijnse Rode Halve Maan in Gaza contact weten te leggen met collega's in Egypte met een paar spraakberichten. Die heeft toen iets kunnen vertellen over de situatie daar."

De hulpverlener zei dat er inmiddels iets gestructureerd gewerkt kan worden. "Ze hebben systeem opgetuigd waarmee ze verdeeld over Gaza ambulances hebben neergezet, zodat ze kunnen rijden naar de plekken waar dat nodig is en er niet een lange aanrijdtijd is. Verder zijn er ook informatieposten bij ziekenhuizen opgetuigd waar hulpverleners informatie kunnen krijgen met het doel om zo snel mogelijk bij de mensen te komen die hulp nodig hebben."

Schade bij Tel Aviv na raketaanval Hamas

Persbureaus Reuters en EPA hebben foto's van schade door een raketaanval bij Kirjat Ono, een Israëlische stad in het district Tel Aviv. De raketten werden gisteravond afgevuurd door Hamas. Er zijn geen meldingen gedaan over mogelijke slachtoffers.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • EPA
  • EPA
  • EPA

Video: reddingswerkers zoeken tussen puin naar overlevenden na luchtaanval

Reddingswerkers zoeken tussen puin naar overlevenden na luchtaanval

Netanyahu biedt excuses aan over opmerkingen falende veiligheidsdiensten

De Israëlische premier Netanyahu heeft zijn verontschuldigingen aangeboden over wat hij in een eerdere verklaring gezegd heeft over de Israëlische veiligheidsdiensten. Hij leek die diensten de schuld te geven omdat zij niet de bloedige Hamas-aanslag van 7 oktober wisten te voorkomen. "Ik had het fout. De dingen die ik na de persconferentie heb gezegd, hadden niet mogen worden gezegd en daarvoor bied ik mijn excuses aan", schrijft Netanyahu nu op X, kort nadat hij zijn oorspronkelijke verklaring op hetzelfde platform had verwijderd.

De premier voegt hieraan toe: "Ik geef volledige steun aan alle hoofden van de veiligheidsdiensten. Ik stuur kracht naar de stafchef van het leger en de commandanten en soldaten van die aan de frontlinie staan en voor ons huis vechten."

Zaterdagavond laat schreef Netanyahu een bericht op X waarin hij benadrukte dat hij op geen enkel moment enige waarschuwing had ontvangen over de "oorlogsintenties" van Hamas, en voegde eraan toe dat "alle veiligheidsdiensten, inclusief het hoofd van de militaire inlichtingendienst en de hoofd van de Shin Bet, van mening waren dat Hamas tot een schikking wilde komen".

Woordvoerders van Netanyahu kwamen eerder deze ochtend met een verklaring om Netanyahu's inmiddels verwijderde bericht op X toe te lichten. Daarin ging het over de persconferentie waarin "ernstige beschuldigingen werden herhaald" dat de premier specifieke waarschuwingen over de oorlog had ontvangen. "Wat niet het geval was,", luidde de verklaring. De premier zou daarop hebben gereageerd, aldus de verklaring, maar zou de veiligheids- en defensietroepen "volledige vertrouwen".

Dronebeelden tonen verwoesting in Gaza

Deze beelden zijn vanochtend gemaakt in de stad Deir al Balah, in het midden van de Gazastrook. Na een luchtaanval, eerder vanochtend, is daar een moskee verwoest.

Dronebeelden laten verwoesting in Deir al Balah zien

Palestijns Rode Kruis: evacuatiebevel ziekenhuis Gaza

De Rode Halve Maan in Gaza, de zusterorganisatie van het Rode Kruis in Gaza, zegt "ernstige bedreigingen" te hebben ontvangen van het Israëlische leger om het Al-Quds-ziekenhuis in de Gazastrook onmiddellijk te evacueren omdat het gaat worden gebombardeerd. De hulporganisatie vraagt om het bericht op X breed te delen.

Eerder werd al bekendgemaakt dat het gebied rondom het Shifa-ziekenhuis in Gaza is getroffen door Israëlische luchtaanvallen. Dat ziekenhuis, het grootste in Gaza, is een belangrijke schuilplaats voor Palestijnen die het Israëlische bombardement ontvluchten, zeiden bewoners van het gebied tegen persbureau AP.

Het Israëlische leger beschuldigt Hamas ervan ondergrondse bunkers onder openbare plekken als ziekenhuizen te hebben gebouwd om burgers als menselijk schild te gebruiken. Hamas ontkent die beweringen.

'Duizenden Gazanen bestormen hulpcentra voor meel en hulpgoederen'

Duizenden inwoners van Gaza hebben gisteren ingebroken bij verschillende distributiecentra van de Palestijnse vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNRWA). De menigte was uit op meel en andere "basale overlevingsmiddelen", meldt de organisatie.

"Dit is een zorgwekkend teken dat de openbare orde in het gedrang komt na drie weken oorlog en een zware belegering van Gaza", aldus de UNRWA in een verklaring. "De mensen zijn doodsbang, gefrustreerd en wanhopig. De spanningen en angst worden verergerd door het verlies van telefoon- en internetverbindingen. Ze voelen zich alleen, afgesneden van hun familie in Gaza en de rest van de wereld."

De hulptoevoer naar Gaza is gestokt sinds Israël de Palestijnse enclave begon te bombarderen als reactie op een dodelijke aanval van de militante groepering Hamas op 7 oktober. Er zijn enkele hulpkonvooien de grens met Egypte overgestoken, maar veel minder dan voor de oorlog het geval was. Het waren er volgens UNRWA slechts tachtig de afgelopen dagen, terwijl er voorheen honderd per dag arriveerden.

Een woordvoerder van het Israëlische leger beloofde dat met de intensivering van de aanvallen op Gaza ook de hulptoevoer zou toenemen. Dat zou volgens hem vanaf morgen te merken moeten zijn.

Lees hier ons volledige artikel:

Leger Israël: 'Meer dan 450 Hamas doelen geraakt in 24 uur'

Het Israëlische leger zegt dat zijn luchtmacht de afgelopen 24 uur meer dan 450 Hamas-doelen in de Gazastrook heeft aangevallen. Tot de doelwitten behoorden enkele hoofdkwartieren van de gewapende groep, observatieposten en anti-tank-lanceringsposities, aldus het leger.

Grondtroepen van het leger vielen Hamas-troepen aan die probeerden antitankwapens af te vuren en vanaf de grond op vliegtuigen wilden schieten, meldt het leger. Bij de gevechten is een Israëlische soldaat afgelopen nacht ernstig gewond geraakt door een geïmproviseerd explosief in het noorden van Gaza, terwijl een andere soldaat 'matig' gewond raakte na op Palestijnse strijders te zijn gestuit.

Israël bombardeert gebied rond grootste ziekenhuis Gaza

Het gebied rondom het grootste ziekenhuis van Gaza is getroffen door Israëlische luchtaanvallen. Het Shifa-ziekenhuis is een belangrijke schuilplaats voor Palestijnen die het Israëlische bombardement ontvluchten, zeggen bewoners tegen persbureau AP.

Het Israëlische leger beschuldigt Hamas ervan ondergrondse bunkers onder het ziekenhuis te hebben gebouwd om burgers als menselijk schild te gebruiken. Hamas ontkent de beweringen.

"Het bereiken van het ziekenhuis is steeds moeilijker geworden", zei Mahmoud al-Sawah, die in het ziekenhuis schuilt, tegen AP. "Het lijkt erop dat ze het gebied willen afsnijden." Een andere inwoner van Gaza, Abdallah Sayed, beschrijft de Israëlische lucht- en landaanvallen van de afgelopen twee dagen als "de meest gewelddadige en intense" sinds het begin van de oorlog.

Dodental Westelijke Jordaanoever stijgt naar 114

Het dodental door Israëlische invallen op de bezette Westelijke Jordaanoever is sinds het begin van de oorlog gestegen naar 114, meldt het Palestijnse persbureau WAFA. Vannacht werden drie Palestijnen gedood in verschillende steden in de Westoever.

Het dodental door Israëlische aanvallen op Gaza staat op ruim 7700.

Woordvoerder leger Israël tegen inwoners Gaza: 'Ga naar het zuiden'

Israëlisch legerwoordvoerder Daniel Hagari heeft inwoners van de Gazastrook in het Engels opgeroepen weg te blijven bij plekken waar de gewapende tak van Hamas zich ophoudt en naar het zuiden te gaan. "Hamas gebruikt de inwoners van Gaza als menselijk schild en verschuilt zich tussen de burgers. Dit is de reden waarom de IDF (het leger van Israël, red.) de inwoners van Gaza al meer dan twee weken via verschillende communicatiemiddelen waarschuwt om weg te blijven van Hamas-posities en Gaza-stad en naar het zuiden te trekken, naar een veilige plek, waar ze water, voedsel en medicijnen zullen krijgen."

Hagari voegde eraan toe dat "de humanitaire inspanningen in Gaza, onder leiding van Egypte en de VS, zullen worden uitgebreid." Verdere details gaf hij niet. Nieuwszender Al Jazeera meldt dat sinds het begin van de oorlog op 7 oktober 87 vrachtwagens het belegerde gebied zijn binnengelaten via de door Egypte gecontroleerde grensovergang bij Rafah.

De VN heeft gewaarschuwd dat de geleverde hulpgoederen maar een fractie zijn van wat nodig is.

Overigens is het Israëlische leger ook actief in het zuiden van de Gazastrook. Nieuwszender Al Jazeera meldt dat vanochtend een woongebouw in Khan Younis volledig werd weggevaagd door het Israëlische leger. Bronnen melden aan de nieuwszender dat hierbij dertien mensen zijn omgekomen.

President Iran: Israël heeft rode lijnen overschreden

De Iraanse president Raisi vindt dat Israël door "zijn misdaden de rode lijnen heeft overschreden, wat iedereen tot een reactie zou kunnen dwingen". Hij schrijft op X dat "Washington ons vraagt om niets te doen, maar zelf steun blijft geven aan Israël". Iran is sinds de Islamitische Revolutie van 1979 de aartsvijand van Israël.

De Amerikaanse autoriteiten hebben Iran gewaarschuwd zich buiten de oorlog tussen Israël en Hamas te houden, om uitbreiding van het regionale conflict te voorkomen. De afgelopen weken zijn er op de grens tussen Israël en Libanon geregeld schermutselingen tussen het Israëlische leger en de Hezbollah-beweging, die wordt gesteund door Iran.

President Raisi van Iran tijdens een steundemonstratie voor de Palestijnen, ruim een week geleden

Al Jazeera: drie Palestijnen gedood op Westoever

Op de Westelijke Jordaanoever was het een onrustige nacht. Drie Palestijnen zijn gedood door Israëlisch vuur.

Een man werd doodgeschoten tijdens een inval door Israëlische troepen in een vluchtelingenkamp in Nablus. Een andere Palestijn werd gedood in Beit Rima, ten noorden van Ramallah. De derde dode viel in Tammoun, in het noorden van de Westoever.

Telecombedrijf: communicatie langzaam weer hersteld in Gaza

Het Palestijnse telecombedrijf Paltel zegt dat de landlijnen en het telefoon- en internetnetwerk in de Gazastrook langzaam weer worden hersteld. "Onze technische teams werken ijverig aan het herstellen van de schade aan de interne netwerkinfrastructuur onder uitdagende omstandigheden", schrijft het bedrijf op X.

Inwoners van Gaza merkten de afgelopen uren al dat ze weer bereik hadden, en ook familieleden in het buitenland zeiden dat ze weer contact kregen, meldt Al Jazeera. "Iedereen kan zijn familie nu weer bereiken", zegt een Palestijn die in Finland woont en zijn moeder in Gaza weer aan de lijn kreeg. "Maar niemand weet hoe lang het zal duren."

De Gazastrook, gistermiddag, gezien vanuit Israël

VN-Veiligheidsraad maandag bij elkaar

Een vergadering van de VN-Veiligheidsraad over de situatie in Gaza, aangevraagd door de Verenigde Arabische Emiraten, zal maandag plaatsvinden om 20.00 uur Nederlandse tijd.

De Verenigde Arabische Emiraten hadden om de bijeenkomst van de Veiligheidsraad gevraagd nadat Israël zijn grondoperaties in Gaza had uitgebreid. Tot nu toe konden de leden van de Veiligheidsraad het niet eens worden over vier verschillende resoluties die opriepen tot een staakt-het-vuren of een humanitaire gevechtspauze.

De VN-Veiligheidsraad

Netanyahu ontkent gewaarschuwd te zijn voor oorlogsplan Hamas

In een post op X zegt de Israëlische premier Netanyahu dat hij "in tegenstelling tot valse beweringen" niet door Hamas is gewaarschuwd voor de oorlogsplannen van de Palestijnse groepering. "Onder geen enkel beding en op geen enkel moment was premier Netanyahu gewaarschuwd voor de oorlogsintenties van Hamas", staat in de post. Integendeel, schrijft de premier. Volgens inlichtingen van de Israëlische veiligheidsdiensten was Hamas juist te veel "afgeschrikt" om Israël aan te willen vallen.

VN-militair gewond door granaat in Zuid-Libanon

In Zuid-Libanon is een VN-militair gewond geraakt door een granaat, meldt de VN. De vredeshandhaver raakte licht gewond bij het grensdorp Hula, meldde een woordvoerder van de vredesmacht UNIFIL.

Het Nepalese persagentschap NNA meldt dat de VN-militair van Nepalese afkomst is en dat hij gewond was geraakt aan zijn buik en arm. UNIFIL onderzoekt wie de granaat heeft afgevuurd.

'Ambulances kijken waar rook vandaan komt'

Ameera, een lokale Palestijnse journalist in de Gazastrook die onder andere voor Nederlandse media zoals de Volkskrant en de NOS werkt, kan via een omweg nog wel contact met de buitenwereld krijgen. Ze laat weten dat de situatie in het gebied heel moeilijk is. "De bombardementen gaan maar door en mensen weten niet of hun familie nog leeft omdat er geen communicatie meer mogelijk is. Niemand kan meer bellen. Ambulances weten niet waar ze heen moeten om mensen te helpen. Ze kijken waar rook vandaan komt om erachter te komen waar de bommen zijn gevallen."

"Het voelt alsof het leven is gestopt in Gaza", zegt ze. "Mensen weten niet wat ze moeten doen. Ze zitten vast waar ze zijn, in hun eigen gevangenis, en kunnen nergens meer naartoe."

Explosie in de Gazastrook

Brooklyn Bridge dicht vanwege demonstratie

De politie in New York heeft zaterdag tijdelijk alle rijbanen op Brooklyn Bridge afgesloten toen een grote groep pro-Palestijnse demonstranten de brug op liep.

De betoging was in Brooklyn gestart. Volgens de politie verliep het protest vreedzaam en waren er afgezien van het afsluiten van de brug geen incidenten.

Op meer plekken in de wereld werd zaterdag gedemonstreerd voor een staakt-het-vuren in Gaza. In New York werd vrijdag het hoofdtreinstation van de stad bezet door betogers. Toen verrichtte de politie zo'n 300 arrestaties.

Demonstranten op weg naar Brooklyn Bridge

Hamas: dodental Gaza boven de 8000

De oorlog heeft in Gaza tot nu toe aan minstens 8000 mensen het leven gekost, meldt het gezondheidsministerie in het gebied. De helft van de slachtoffers zijn kinderen volgens het bestuur in Gaza, dat onder controle staat van Hamas. Zaterdagochtend werden nog 7703 doden gemeld.

Volgens humanitaire organisaties is het niet mogelijk om de cijfers onafhankelijk te checken, maar zijn ze in het verleden wel betrouwbaar gebleken. Onder meer de VN-organisaties UNRWA, OCHA en WHO en de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch gaan ervan uit dat de gegevens in grote lijnen kloppen.

'Zwaarste explosies in weken te horen'

Journalisten in Sderot en Ashkelon, vlakbij de Gazastrook, zien lichtflitsen boven de Gazastrook en horen luide explosies. Een verslaggever van CNN in Ashkelon zegt dat de explosies de luidste waren die hij in de afgelopen weken heeft gehoord. "De hele kamer was aan het schudden, en wij zitten meer dan 9 kilometer van de grens met Gaza."

Een andere CNN-verslaggever in Sderot zei rond 23.00 uur lokale tijd dat de aanvallen heviger lijken dan gisternacht. "Gisteren waren het veel en zware en aanvallen, en vandaag lijkt het erop dat ze nog heviger zijn." Naast het geluid van luchtbombardementen, hoort hij ook zwaar artillerievuur en het geratel van machinegeweren vanaf zijn locatie.

Opnieuw een nacht met zware bombardementen op Gaza

'Onderhandelingen via Qatar gaan door, maar op langzamer tempo'

De onderhandelingen via Qatar tussen Israël en Hamas zijn zaterdag doorgegaan, zelfs na de intensivering van de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron die over de onderhandelingen is geïnformeerd.

De gesprekken vinden wel plaats in een "veel langzamer tempo" dan vóór de intensivering van de aanvallen, zegt de bron, die anoniem wil blijven.

Qatar bedrijft al ruim drie weken diplomatie achter de schermen en spreekt met Hamas-functionarissen en Israël met het doel de vrede te bevorderen en de gijzelaars vrij te krijgen. De bemiddeling leidde vorige week tot de vrijlating van twee Amerikaanse en twee Israëlische gijzelaars. De Golfstaat heeft een directe communicatielijn met Hamas, dat een kantoor heeft in Doha. Qatarese bemiddelaars hebben eerder geholpen om afspraken te maken over wapenstilstanden tussen de islamitische groepering en Israël.

Buitenlandse Zaken: geen contact met Nederlanders in Gaza

Buitenlandse Zaken heeft de afgelopen dag geen contact kunnen krijgen met Nederlanders in de Gazastrook. Sinds vrijdagavond ligt het internet- en telefoonnetwerk in vrijwel het hele gebied plat.

Volgens het ministerie is er vrijdag nog wel contact geweest met Nederlanders in het gebied, maar sindsdien niet meer. "Het contact met de Nederlanders en hun eventuele gezinsleden verloopt via telefonie en internet, en via beide kanalen is er nu vrijwel geen bereik. We zullen blijven proberen om contact te hebben."

Ook familieleden in Nederland van mensen in Gaza lukt het niet om contact te krijgen met hun naasten, zoals Taghreed Elkhodary uit Amsterdam:

Taghreed krijgt geen contact met familie in Gaza: 'Weet niet of ze nog leven'

'Zware bombardementen in oosten en noorden van Gaza'

Het aantal Israëlische luchtaanvallen en artilleriebeschietingen op de Gazastrook is de afgelopen uren toegenomen volgens Al Jazeera.

"We kunnen duidelijk de zware bombardementen horen in de oostelijke gebieden van de Gazastrook", meldt de nieuwszender.

Ook in het noorden van Gaza gaan de aanvallen door volgens Al Jazeera, ook in de buurt van het Indonesische Ziekenhuis. Dat is een van de belangrijke medische centra in het gebied.

Welkom!

Welkom in het liveblog van zondag 29 oktober over de oorlog tussen Hamas en Israël. Het blog van gisteren lees je hier terug.