Palestijnen nemen hulpgoederen mee uit een VN-depot uit Gaza (foto is gisteren gemaakt in Deir al-Balah, in het midden van de Gazastrook)
NOS Nieuws

Duizenden Gazanen bestormen hulpcentra voor voedsel: 'Mensen zijn wanhopig'

In het zuiden en midden van de Gazastrook hebben gisteren duizenden mensen ingebroken bij opslagplaatsen en distributiecentra van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen. De menigte was uit op meel en andere "basale overlevingsmiddelen", meldt de UNRWA. In de verklaring staat niet welke opslagplaatsen zijn bestormd.

"Mensen zijn bang, gefrustreerd en wanhopig", zegt Thomas White van de VN-organisatie. "De spanning en angst zijn toegenomen door het verlies van telefoon- en internetverbindingen. Ze hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan."

Inwoners Gaza bestormen voedselopslag van Verenigde Naties

Communicatielijnen in de Gazastrook lagen sinds vrijdagavond zo goed als plat nadat Israël de aanvallen op de Gazastrook had opgevoerd. Inmiddels lijkt het erop dat de telefoon- en internetdiensten weer zijn hersteld.

Burgerlijke orde in gedrang

White noemt het openbreken van de opslagplaatsen "een zorgwekkend teken dat de burgerlijke orde uit elkaar begint te vallen na drie weken oorlog en een zware belegering van Gaza". De stroom hulpgoederen naar het Palestijnse gebied is gestokt sinds het begin van de bombardementen door Israël, als reactie op de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober.

Palestijnen nemen hulpgoederen mee uit een VN-depot uit Gaza (foto is gisteren gemaakt in Deir al-Balah, in het midden van de Gazastrook)

De UNRWA sloeg al meermaals alarm over het tekort aan voedsel, drinkwater en ook brandstof in de Gazastrook. De kleine aantallen vrachtwagens die bijna dagelijks vanuit Egypte het gebied binnenkomen zijn bij lange na niet voldoende om de nood te lenigen, zeggen hulporganisaties.

Voor de oorlog tussen Israël en Hamas kwamen dagelijks honderden vrachtwagens het gebied binnen. De afgelopen week werden er iets meer dan 80 vrachtwagens met hulpgoederen vanuit Egypte in de Gazastrook toegelaten.

Gisteren passeerde er geen enkele vrachtwagen de grens: de UNRWA kon door het platleggen van verbindingen geen contact leggen met verschillende partijen om het konvooi te coördineren. De VN-organisatie noemt de humanitaire hulp die met de vrachtwagens het gebied binnenkomt "schaars en onsamenhangend".

Volgens de UNRWA is de druk op inwoners in het zuiden van de Gazastrook enorm toegenomen doordat veel mensen uit het noorden daarnaartoe zijn gevlucht. Israël heeft inwoners uit het noorden van Gaza meermaals opgeroepen om daar weg te gaan. Sommige huishoudens bieden onderdak aan tientallen familieleden, zegt de hulporganisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl