NOS Voetbal

PSV-coach Bosz: 'Ajax heeft heel slecht seizoen, maar hoort niet op 17de plek'

PSV-coach Bosz: 'Ajax heeft heel slecht seizoen, maar hoort niet op 17de plek'

Zondag treft PSV het in crisis verkerende Ajax, in wat nauwelijks nog een topper te noemen is. Het contrast tussen de twee ploegen is groot. De Eindhovense koploper van de eredivisie versus de nummer zeventien uit Amsterdam. De kalmte tegenover de onrust. 22 punten verschil ook, hoewel Ajax nog twee duels tegoed heeft.

PSV-trainer Peter Bosz erkent dat de situatie bij Ajax "heel extreem" is. "Ze hebben een heel, heel, heel slecht seizoen. Ze hebben het moeilijk, maar die jongens horen natuurlijk niet op de zeventiende plaats te staan."

Wijntje op tafel

De 59-jarige coach praat liever over zijn eigen ploeg. Over de successen, de verbeterpunten. Want er kunnen altijd dingen beter bij PSV, vindt Bosz. Zoals tijdens het Champions League-duel met Lens. Dat gelijkspel (1-1), daar kan hij mee leven.

"Maar nadat wij de tegengoal hadden gekregen, was er ook een fase waarin zij duidelijk de overhand hadden en wij het lastig hadden." De Franse ploeg zette toen vol in op de aanval, maar een tweede treffer bleef uit.

Het is de vraag of Ajax het initiatief zondag gaat nemen in het Philips Stadion. Wat dat betreft heeft Bosz donderdagavond met belangstelling gekeken naar het Europa League-duel tussen Brighton en Ajax, dat de Amsterdammers met 2-0 verloren. Thuis op de bank, met een wijntje op tafel.

De manier waarop Ajax in de Britse kuststad onderuit ging, was zorgelijk. Zo becijferde statistiekbureau Opta dat het sinds 2014 niet meer was voorgekomen dat Ajax een tegenstander zo veel passes liet versturen of zo veel in balbezit liet komen. Ajax staat na drie wedstrijden laatste in de groep.

Helemaal anders

Onder leiding van interim-trainer Hedwiges Maduro lag de focus donderdag op verdedigen, niet op de aanval. "Het was met name interessant, omdat Maduro het daar voor het eerst voor het zeggen had", vertelt Bosz, die zelf een aanvallende speelwijze hanteert. "Je gaat kijken: gaat-ie veel veranderen? De manier van spelen was helemaal anders. Dat proberen we mee te nemen en daar halen we hopelijk ons voordeel uit."

Maduro staat ook zondag in Eindhoven weer langs de lijn, waarna hij mogelijk plaats gaat maken voor een andere tijdelijke coach, John van 't Schip. "We nemen dit natuurlijk mee", zegt Bosz. "Ik weet niet of ze het zondag op exact dezelfde manier gaan doen. Misschien zijn wij wel zo sterk, dat ze op een gegeven moment ook zo komen te staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl