Santiago Giménez viert zijn goedgekeurde treffer in De Kuip

Flitsend Feyenoord wint in Champions League van Lazio en is nu koploper

Feyenoord heeft uitstekende zaken gedaan in de Champions League. Met flitsend en energiek voetbal waren de Rotterdammers in De Kuip in hun derde groepswedstrijd een maatje te groot voor het Italiaanse Lazio: 3-1.

Santiago Gimenez, die terug was na een schorsing en zijn debuut maakte in de Champions League, was goed voor twee treffers.

Door de overwinning gaat Feyenoord aan kop in groep E. Later op de avond kwam Atlético Madrid namelijk niet verder dan 2-2 op bezoek bij Celtic. Feyenoord won eerder van Celtic (2-0) en verloor van Atlético (3-2).

De stand in groep E van de Champions League.

Zonder assistent Marino Pusic - die op hetzelfde tijdstip in Barcelona zijn debuut maakte als hoofdtrainer van Sjachtar Donetsk - op de bank begon Feyenoord overtuigend tegen oude bekende Lazio.

Vorig jaar verloren de Rotterdammers in de Europa League kansloos in Rome (4-2), maar ze herstelden zich in de laatste groepswedstrijd en werden dankzij een 1-0 zege alsnog groepswinnaar.

Een jaar later bleek vooral de kampioen van Nederland gegroeid. Feyenoord zette Lazio vanaf de eerste minuut onder druk, gaf de tegenstander geen kans de middenlijn over te steken en wist zelf in de opbouw keer op keer een vrije man te vinden.

Dat leverde al snel kansen op. Zo kopte Gimenez binnen tien minuten de bal uit een voorzet van Igor Paixão maar net naast.

VAR

Halverwege de eerste helft zette Calvin Stengs de Mexicaanse spits met een prachtige steekpass alleen voor doelman Ivan Provedel. Onder druk van twee Lazio-verdedigers kwam Gimenez niet lekker uit, maar hij zag zijn schot via het been van Elseid Hysaj alsnog met een boogje over de keeper in het doel belanden.

De Kuip ontplofte, maar dat bleek voorbarig. De VAR constateerde namelijk dat Gimenez een fractie buitenspel had gestaan en dus ging de treffer niet door.

De basiself van Feyenoord voor het Champions League-duel met Lazio.

Vijf minuten later kwam de openingstreffer er toch. Mats Wieffer onderschepte een slordige pass van verdediger Casale en vond na een combinatie met Stengs Gimenez, die de bal met een bekeken schuiver in het Lazio-doel plaatste.

Prachtige krul

Feyenoord hield de touwtjes stevig in handen en mocht in blessuretijd van de eerste helft nogmaals juichen. Dit keer was het Stengs die na een lange aanval vanaf de achterlijn de bal teruglegde op Ramiz Zerrouki en die schoot met een prachtige krul buiten bereik van doelman Provedel in de hoek: 2-0.

Pas in de 57ste minuut kwam Lazio er voor het eerst dreigend uit en meteen leverde dat een levensgrote kans op voor invaller Valentin Castellanos. Doelman Justin Bijlow stopte de inzet van Mattia Zaccagni, maar de bal rolde voor de voeten van de Argentijnse aanvaller. De vervanger van de onzichtbare goalgetter Ciro Immobile werkte de bal op miraculeuze wijze over het Feyenoord-doel.

Zerrouki viert de tweede treffer van Feyenoord

Feyenoord leek niet geschrokken en kwam er meteen weer dreigend uit via Igor Paixão, die Quilindschy Hartman bediende. Het schot van de linksback werd voor de lijn echter geblokt door een Italiaans been.

Genadeklap

Een kwartier voor tijd deelde opnieuw Gimenez de genadeklap uit. De Mexicaan was alert toen doelman Provedel een rebound toestond op een schot van Quinten Timber en maakte zo zijn tweede van de wedstrijd: 3-0.

Tien minuten voor tijd kregen Stengs en vooral Gimenez een welverdiende publiekswissel. De Kroaat Luka Ivanusec kreeg zo zijn eerste speelminuten sinds hij in het eerste Champions League-duel met Celtic geblesseerd raakte aan zijn enkel.

Santiago Giménez was tegen Lazio goed voor twee treffers.

Vanaf de bank hoorde Gimenez hoe het publiek elke Rotterdamse pass begon te begeleiden met een luid 'olé', maar dat hield op toen invaller Marcos Lopez een onhandige overtreding maakte in de eigen zestien.

Lazio-invaller Pedro schoot vervolgens de strafschop binnen (3-1), maar spannend werd het ook daarna geen moment. Wel werd het nog onvriendelijk in de slotfase en was het een wonder dat beide ploegen met elf spelers het einde haalden.

De Duitse arbiter deelde liefst twaalf gele kaarten uit: vijf aan Feyenoord, zeven voor Lazio.

Celtic houdt Atlético op 2-2

Later op de avond eindigde het duel tussen Celtic en Atlético Madrid in 2-2. De nog puntloze Schotten kwamen na vier minuten al op 1-0 via de Japanner Kyogo Furuhashi. Halverwege de eerste helft maakte Antoine Griezmann gelijk uit een strafschop. Althans, de strafschop schoot hij tegen de paal, maar vervolgens benutte hij zelf de rebound.

De Hondurees Luis Palma zorgde met een bekeken schuiver dat Celtic toch met de verdiende 2-1 voorsprong de rust in ging, maar dat wisten de Schotten niet vast te houden. Álvaro Morata zorgde met een knappe tegendraadse kopbal voor 2-2.

Antoine Griezmann speelde niet zijn beste wedstrijd tegen Celtic.

Nadat Rodrigo De Paul in de slotfase tegen zijn tweede gele kaart was aangelopen, koesterden de Spanjaarden het punt. Celtic probeerde het nog wel, maar wist het doel niet meer te vinden.

Het duel begon overigens met een opmerkelijk protest van een deel van de Celtic-fans, die massaal Palestijnse vlaggen omhoog hielden.