Arne Slot
NOS Voetbal

Feyenoord neemt afscheid van assistent Pusic: 'Menselijkheid gaat boven prestaties'

Bij Feyenoord gaat het in aanloop naar het Champions League-duel met Lazio vooral over het vertrek van assistent-trainer Marino Pusic, die hoofdtrainer wordt van Sjachtar Donetsk. De Oekraïense club maakte dinsdagmiddag bekend dat Pusic tot 2026 tekent.

"Ik gun hem dat ook", zegt Feyenoord-coach Arne Slot.

"Ik ben blij dat ik zijn onvoorwaardelijke loyaliteit, die ik bijna vijf jaar lang bij AZ en Feyenoord heb gevoeld op makkelijke en moeilijke momenten, zo terug kan betalen. Ik wil hem deze kans niet ontnemen. Marino is een fijn mens. Ik ga hem missen."

Net als Feyenoord komt ook het Oekraïense Sjachtar uit in de Champions League. De eerste wedstrijd van Pusic is woensdagavond, een uitwedstrijd tegen FC Barcelona.

"Is zijn vertrek goed voor mij en voor de club? Daar kun je vraagtekens bij zetten", aldus Slot op de vraag of Feyenoord Pusic niet voor de club had moeten behouden.

"Hij is een belangrijk onderdeel van onze staf en het succes dat we met elkaar boeken. Maar soms moet je groter zijn dat, menselijkheid gaat boven prestaties. Ik heb altijd tegen mijn assistenten gezegd dat ze de vrijheid moeten voelen om ergens hoofdtrainer te worden, als ze die kans krijgen."

Grondige analyses

Verdediger David Hancko zegt Pusic ook te gaan missen. "Het eerste waar ik aan denk zijn de besprekingen een dag voor de wedstrijd, met zijn grondige analyses van de komende tegenstander. Zijn voorbereiding op de volgende wedstrijd zullen we zeker gaan missen."

De rol van Pusic wordt overgenomen door Sipke Hulshoff, die sinds 1 januari ook onderdeel uitmaakt van de staf van het Nederland elftal. Al eerder vetrok Dennis van der Ree, een andere assistent van Feyenoord, naar FC Groningen. Volgens Slot is dat niet het gevolg van het succes van de 'methode Slot'. "Jongens als Marino, Dennis en Sipke hebben hun eigen kwaliteiten. Maar het helpt natuurlijk wel als je werkt bij een club die goed presteert."

Over de opvolging van Pusic wil Slot nog niets zeggen. "Je moet breed kijken, maar op dit moment ben ik daar niet mee bezig. Sinds Marino me het zondag heeft verteld, ben ik vooral bezig geweest met de wedstrijd tegen Lazio. Ik heb er nog niet over nagedacht hoe we dit gaan oplossen."

Slot gunt assistent Pusic transfer naar Shakhtar: 'Erg dat hij gaat, maar ik betaal zijn loyaliteit graag terug'

Over de kansen in de aanstaande wedstrijd tegen Lazio Roma, dat samen met Atlético Madrid groep E aanvoert met vier punten uit twee duels, zegt Slot: "Fifty-fifty. Vorig seizoen speelden we tegen ze in de groepsfase van de Europa League. De eerste wedstrijd waren we in de eerste helft kansloos en verloren we met 4-2. De thuiswedstrijd ging gelijk en wonnen we een beetje op zijn Atlético's, we hadden toen aan één kans genoeg om met 1-0 te winnen."

Volgens Slot is bij Lazio, de huidige nummer negen in de Serie A, sindsdien niet veel veranderd. "Tien van de elf basisspelers zijn dezelfde als vorig seizoen, alleen Sergej Milinkovic-Savic is vertrokken, maar daar hebben ze twee goede spelers voor teruggehaald. Dezelfde trainer zit er nog en ze spelen hetzelfde voetbal, zij willen ook de bal. Dat is anders dan Atletico, dat jou de bal geeft."

Stappen gezet

Feyenoord heeft ondanks het vertrek van een aantal sterkouders met de nieuwe ploeg stappen gezet. Slot: "De makkelijke duels in de eredivisie winnen we makkelijker. De eerste test in de Champions League tegen Celtic hebben we met glans doorstaan. Ons spel tegen Atlético oogstte alom lof, maar als je dan zo goed bent en toch niet weet te winnen... Daar kun je ook weer een negatieve draai aan geven. Ik ben nieuwsgierig hoe we daar tegen Lazio mee omgaan."

Dat Lazio-trainer Maurizo Sarri vorig seizoen geen goed woord over had voor Feyenoord-supporters die zijn warmlopende spelers in De Kuip bekogelden met volle bekers bier, snapt Slot ten dele. "Bedolven worden onder bier mag wat mij betreft achterwege blijven, maar Sarri zal toch ook onder de indruk zijn geweest van de bijzondere sfeer in De Kuip bij Europese wedstrijden.'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl