De Grote Moskee van Tinmal
NOS Nieuws

Cultuurminister Marokko benadrukt belang van toerisme in aardbevingsgebied

Iets meer dan twee weken na de verwoestende aardbeving in het zuidelijke deel van het Atlasgebergte in Marokko krabbelt het toerisme in de regio langzaam weer op. Populaire trekpleisters als Marrakech en Ouarzazate doen er alles aan om het toeristen zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Minister Bensaid van Cultuur heeft de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan het getroffen gebied. In onder meer Marrakech, Ouarzazate en Al Haouz was hij aanwezig om een indruk te krijgen van de schade, meldt nieuwssite Hespress.

Hij benadrukte het belang van het behoud van cultuurhistorische bezienswaardigheden, het toerisme en de economische waarde daarvan. De minister wil dat toeristisch aantrekkelijke gebouwen en locaties zo snel mogelijk worden hersteld.

Veel schade

Zo wil hij dat de zwaar beschadigde Grote Moskee van Tinmal zo snel mogelijk wordt gerestaureerd. Maar het herbouwen van het ruim duizend jaar oude gebedshuis kan volgens hem alleen als verschillende ministeries daarbij samenwerken.

Om het toerisme in Marrakech weer op gang te laten komen, wil hij onder meer dat twee historische paleizen, Bahia en Badi, gedeeltelijk opengaan voor bezoekers. De twee paleizen liggen in het hart van de stad, de medina, die populair is onder toeristen.

Deskundigen oordelen dat de twee gebouwen er slecht aan toe zijn, meldde The New York Times vorige week. Dat geldt voor een groot deel van de oude stad. Inwoners van het historische centrum zeggen dat veel gebouwen er aan de buitenkant nog goed uitzien, maar dat er vanbinnen veel schade is.

"Een nieuwe beving kan de muren zomaar doen instorten", zegt een bewoner van de oude Joodse wijk van de stad tegen de krant.

Geel gebied

Overigens adviseert het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar een deel van het getroffen gebied te reizen. Het wordt afgeraden om naar Imlil, Asni en Taroudant te gaan, omdat de situatie daar nog erg onduidelijk is. Bovendien moeten hulpdiensten onbelemmerd hun werk kunnen doen.

De rest van Marokko, dus ook Marrakech en Ouarzazate, is aangemerkt als geel gebied. Dat betekent dat het te bereizen valt, maar dat de veiligheidssituatie er anders is dan in Nederland.

Bij de aardbeving van 8 september zijn ongeveer 3000 mensen om het leven gekomen. De overgrote meerderheid van de slachtoffers viel in afgelegen dorpen, diep in het Atlasgebergte.

Zeker 2900 steden, dorpen en gehuchten hebben schade opgelopen. In totaal zijn zo'n 60.000 huizen beschadigd geraakt. Volgens de autoriteiten is een derde van de woningen compleet verwoest.

Wederopbouw

Marokko is van plan om omgerekend bijna 11 miljard euro te besteden aan de wederopbouw. Het koningshuis wil er zeker vijf jaar voor uittrekken, een periode waarin ook de infrastructuur in het gebied gemoderniseerd moet worden.

Het gebied is een van de armste regio's van het land, met afgelegen dorpen zonder goede wegen en openbare diensten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl