Burgers zamelen goederen in voor hulp aan getroffenen van de aardbeving
NOS NieuwsAangepast

Rode Kruis: meer dan 100 miljoen euro aan noodhulp nodig voor Marokko

Het Internationale Rode Kruis en zusterorganisatie de Rode Halve Maan zeggen dat ze 105 miljoen euro nodig hebben voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Dat geld is bedoeld voor water, onderdak en gezondheidszorg.

We moeten een tweede ramp voorkomen", zegt Caroline Hoit van de gezamenlijke hulpoperatie. "Net als veel andere aardbevingen is dit een marathon. De slachtoffers hebben ook de komende weken en maanden hulp nodig." Direct na de aardbeving van vrijdagavond hadden de organisaties al ruim 1 miljoen euro uit hun noodfonds vrijgemaakt.

In meerdere landen staan hulporganisaties klaar om naar Marokko te gaan, maar de regering laat organisaties uit het buitenland maar beperkt toe.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft gironummer 6868 opengesteld voor donaties. Daarop is tot vanmiddag 3,8 miljoen euro binnengekomen. Die gaat naar de noodhulp van de Marokkaanse Rode Halve Maan. Ook Artsen zonder Grenzen vraagt om donaties.

Tinmel

Op de vierde dag na de aardbeving is nog altijd niet duidelijk hoeveel mensen er zijn omgekomen. De regering spreekt in een laatste update over 2901 doden. 1604 van hen waren bewoners van Al Haouz, een provincie in het Atlasgebergte.

De beving had een kracht van 6,8. Hele dorpen liggen volledig in puin, zoals Tinmel. Een man van 59 vertelde aan persbureau Reuters dat hij met zijn familie zat te eten toen de aarde begon te beven. Hij, zijn vrouw en zijn dochter bleven binnen. Zijn zoon vluchtte naar buiten, maar werd daar bedolven onder het instortende dak van de buren.

Vanonder het puin riep hij om hulp, maar ze konden hem niet bereiken. Toen dat eindelijk lukte, was hij overleden. "Als hij binnen was gebleven, was hij er nog geweest."

Elders in Tinmel en ook in andere dorpen, wisten bewoners met hun blote handen familieleden, buren en vrienden levend onder het puin te halen.

Reddingswerk in Talat N'Yaaqoub, ten zuidwesten van Marrakech

Reddingsteams uit Spanje, Qatar, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten zijn door Marokko toegelaten om naar overlevenden te zoeken. "De verwoesting is totaal", zegt een Spaanse reddingswerker vanuit de iets noordelijker liggende plaats Imi N'Tala. "Er staat geen huis meer overeind."

De Marokkaanse staatstelevisie zegt dat hulp uit andere landen mogelijk later welkom is.

Ook het Marokkaanse leger helpt bij het reddingswerk. Militairen delen tenten, dekens, voedsel, water en andere benodigdheden uit.

Marrakech

De toeristische trekpleister Marrakech ligt zo'n 70 kilometer ten noorden van het epicentrum. Behalve woonhuizen zijn ook een belangrijke moskee en een historische stadsmuur zwaar beschadigd.

Moderne delen van Marrakech liepen weinig schade op. Dat geldt ook voor de omgeving van de luchthaven waar volgende maand bijeenkomsten van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank gepland staan. Daar worden 10.000 deelnemers verwacht.

Het Marokkaanse parlement heeft gisteren met de oprichting van een herstelfonds ingestemd. Premier Aziz zegt dat de regering de slachtoffers wil compenseren en helpen bij de wederopbouw. Dat zal in zwaar getroffen gebieden nog jaren duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl