Antoni Milambo
NOS Voetbal

Koerswijziging jeugdopleiding heeft effect: 'We leren ze Feyenoord-voetbal aan'

De jeugdopleiding van Feyenoord heeft een moeilijke tijd achter de rug. Tussen 2009 en 2015 kreeg de Rotterdamse club vijf keer achter elkaar de Rinus Michels Award voor beste jeugdopleiding van Nederland. Maar daarna brak een roerige periode aan op Varkenoord. Inmiddels is er weer rust bij de jeugdopleiding, die ruim twee jaar geleden met de komst van Rini Coolen een nieuwe koers inzette, parallel aan het eerste team van trainer Arne Slot.

Drie debutanten

De jeugdopleiding mag inmiddels weer wat succesjes noteren. Gjivai Zechiël, Antoni Milambo en Leo Sauer maakten bijvoorbeeld deze zomer de definitieve overstap van de jeugd naar het eerste elftal.

Melvin Boel kent het drietal door en door. Hij is dit seizoen trainer/coach van Feyenoord onder 21 jaar, maar werkte bij verschillende jeugdelftallen al met de drie spelers samen.

Zechiël (19 jaar) groeide op in Rotterdam en speelt sinds 2018 in de jeugd van Feyenoord. "De emotie na zijn debuut tegen Almere City is denk ik iets positiefs. De droom is om Feyenoord 1 te halen. Als dat is gelukt na een lange weg met positieve en negatieve momenten volgt de ontlading", vertelt Boel. "Gjivai was op een missie, had een duidelijk doel en heeft dat bereikt met keihard werken en een serieuze aanpak."

Gjivai Zechiël

"Gjivai is een technische middenvelder met Rotterdamse bravoure. Hij wil graag de bal, ook onder druk, zoekt altijd de voetballende oplossing, durft spelers uit te spelen en heeft loopvermogen. Hij speelt graag vooruit, heeft diepgang en kan een doelpunt maken."

Antoni Milambo (18 jaar) komt uit Rotterdam-Zuid en is opgegroeid op de pleintjes met onder meer Lutsharel Geertruida. Hij kwam al in 2014 naar Feyenoord. Boel: "Antoni is een sterke en vaardige middenvelder met diepgang. Een box-to-box-player. Het is een lieve, speelse jongen. Je merkt wel dat hij nu snel volwassen wordt, zowel qua fysiek als qua gedrag. Hij is serieus, leergierig en luistert goed. Gedurende zijn opleiding zag je dat hij steeds belangrijker werd met beslissende momenten. Met zijn inzicht, keuzes onder druk en scorend vermogen blonk hij uit."

Leo Sauer

Leo Sauer (17 jaar) is door Feyenoord gescout op internationale toernooien. In 2021 kwam de Slowaak naar Nederland. "Leo was zestien jaar toen hij hier kwam en moest veel leren, maar de potentie droop ervan af. Hij is leergierig, heeft geweldige fysieke voorwaarden en technisch is hij een speler waar de supporters voor naar het stadion komen."

"Leo is een natuurtalent. Hij was heel jong toen hij bij Feyenoord onder 21 kwam, maar ondanks zijn leeftijd kreeg hij de voorkeur boven oudere spelers."

Doelpunt Leo Sauer tegen Sparta

Waar er nogal eens kritiek is op de 'opbrengst' van jeugdopleidingen bij topclubs mag Feyenoord tevreden zijn. Volgens Coolen is dat ook te danken aan de koerswijziging van de jeugdopleiding.

"We hebben ons vier vragen gesteld", vertelt Coolen. "Waarom komen we iedere dag naar de club? Hoe willen we spelen in het eerste elftal? Welke vaardigheden hebben spelers nodig om dit voetbal te spelen? En hoe en wanneer kunnen wij deze vaardigheden aanleren bij onze jeugdspelers?"

Coolen werd in 2021 aangesteld en pakte gelijk door. "Het Amerikaanse bedrijf Sportology heeft de club doorgelicht. Daarna hebben we een koerswijziging aangebracht. We hebben de voetbalvisie op papier gezet en zijn dat daarna in de praktijk verder vorm gaan geven."

Spektakel bieden

"Daarin is ook bekeken welke hoofdcoach daarbij paste. Slot is cruciaal geweest in het uitvoeren van de manier van spelen in het eerste elftal. De zichtbare spelintenties en spelprincipes gelden als inspiratiebron voor de jeugdopleiding."

"We willen met aanvallend voetbal spektakel bieden aan onze supporters. Vervolgens is het aan ons om na te denken welke spelers we daarvoor nodig hebben en hoe en wanneer we daar de juiste vaardigheden voor aanleren. Daar zijn vijf leerlijnen uit ontstaan. Dit heeft alles met leeftijdskenmerken te maken. Wanneer sta je waar voor open? Natuurlijk verschilt dit soms per individu. Daarom is een andere leerlijn, 'de individuele', het belangrijkste. Onze coaches passen training en coaching op maat toe."

Antoni Milambo aan de bal

Coolen: "Om de stap van de jeugd naar het eerste elftal te maken, bieden we verschillende mogelijkheden. Een cruciale is Jong Feyenoord. Daarom is het voor ons nog steeds belangrijk om naar de Keuken Kampioen Divisie te promoveren."

Feyenoord mist op dat gebied al jaren de slag. Technisch directeur Martin van Geel besloot op basis van financiële overwegingen om Jong Feyenoord niet in te schrijven voor de eerste divisie. De Rotterdamse club loopt sindsdien achter onder meer Ajax, AZ en PSV aan. Die clubs konden de afgelopen jaren hun talenten laten rijpen op het tweede niveau in Nederland. Sinds Feyenoord op het besluit is teruggekomen, is het nog niet gelukt met het Jong-elftal te promoveren.

Rini Coolen

"Wij geloven erin dat spelers zich bij hogere weerstand makkelijker kunnen aanpassen als zij de stap maken naar Feyenoord 1", legt Coolen uit. "Daarom houden we de beste spelers het liefst in Rotterdam. Soms is het voor een speler echter belangrijk om elders speelminuten te maken. Dan is verhuur een optie."

"Wij denken dat spelers die het volledige programma hebben doorlopen een grotere kans hebben zich te ontwikkelen tot speler van Feyenoord 1. Ze krijgen van jongs af aan het Feyenoord-voetbal aangeleerd dat we in het eerste willen spelen."

Met golfbewegingen

"Wij streven ernaar dat zoveel mogelijk spelers het eerste elftal halen. Dat gaat wel met golfbewegingen. Eén of twee spelers per jaar is fantastisch. De spelers die recent zijn doorgebroken in het eerste elftal hebben allemaal écht een Feyenoord-hart. Het is dus ook belangrijk dat jonge jongens hier willen slagen. Die drive heb je nodig om bij Feyenoord 1 tot basisspeler uit te groeien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl